|
Vijftig wetenschappers na 10 jaar onderzoek: taurine wellicht een anti-aging drug
CNN, het nieuwsstation voor Engelssprekende en hoogopgeleide mensen die precies weten waar het met deze wereld naartoe moet, zet de suppletiegekkies weer eens goed op hun plaats. 'Is taurine een levensellxer?', kopt CNN op zijn website. 'Misschien, als je een worm, muis of aap bent.'
Zo. Die zit.
Dat, jongens en meisjes, is kwaliteitsjournalistiek. Geen wonder dat er steeds meer mensen dag-in-dag-uit naar CNN kijken.
Het onderzoek dat door CNN zo knap op z'n plek wordt gezet, verscheen in een lullig periodiek dat Science heet. De studie is bovendien niet betaald door Pfizer. Dan weet je, als journalist van een medium voor hoogopgeleide mensen, genoeg.
Wij, de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn, zijn niet zo intelligent als de knappe koppen van CNN. Dus hebben we het onderzoek gelezen dat Parminder Singh, een onderzoeker van het National Institute of Immunology in New Delhi, India en zijn collega's publiceerden in de eerste week van juni 2023.
Taurine
De onderzoekers bepaalden onder meer hoeveel taurine in het bloed van mensen aanwezig is, en zagen dat die concentratie afneemt naar mensen ouder zijn. Taurine zit in dierlijke producten, vooral in vis en vlees. Omnivoren consumeren dagelijks meerdere tientallen tot enkele honderden milligrammen taurine, maar het lichaam maakt ook taurine aan door transformatie van cysteïne.
Langer leven
Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks per 10 kilo lichaamsgewicht een gram taurine gekregen. Sommige individuen reageren daar prima op, anderen zullen daardoor bijwerkingen ondervinden. Er is een groep mensen die door suppletie met taurine last krijgt van slapeloosheid.
Hoe dan ook, suppletie met taurine verlengde de totale levensduur van de muizen met 10-12 procent.
Sterker & gezonder
Toen de muizen 24 maanden oud waren, bestudeerden de onderzoekers de dieren. Ze zagen dat in de dieren die taurine hadden gekregen de vetreserves kleiner waren, de botten en spieren sterker waren, de behendigheid en de lichaamscoördinatie beter en angst en bezorgdheid minder.
De onderzoekers keken ook naar de effecten op moleculair niveau. Ze zagen door suppletie met taurine in oudere proefdieren een afname van merkers die wijzen op de activiteit van vrije radicalen, beschadiging van het DNA, veroudering [zoals senescence-associated beta-galactosidase] - en registreerden bovendien minder activiteit van ontstekingseiwitten als TNF-alpha en interleukine-17-alpha.
Kennelijk verlengt suppletie met taurine niet alleen de life span van de proefdieren, maar ook hun health span. De onderzoekers deden soortgelijke proeven met resusapen. De uitkomsten wezen in dezelfde richting als die van de proeven met muizen.
Conclusie
"To test whether taurine deficiency is a driver of aging in humans as well, long-term, well-controlled taurine supplementation trials that measure health span and life span as outcomes are required."
Bron: Meer:
|
|