Opgeladen: 27-3-2023
Opgeborgen in: Magnesium, Langer leven & leefstijl, Langer leven & suppletie
Translation: Low magnesium levels will kill you (28-3-2023)

Weinig magnesium in je bloed, eerder dood

Mannen die ervoor zorgen dat hun magnesiumspiegel ergens boven het gemiddelde zit, halveren hun kans op overlijden. Dat suggereert een Japans epidemiologisch onderzoek.


Mannen die ervoor zorgen dat hun magnesiumspiegel ergens boven het gemiddelde zit, halveren kans op overlijden. Dat suggereert een Japans epidemiologisch onderzoek.


Studie
Onderzoekers van Yamagata University Faculty of Medicine publiceerden in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology een onderzoek waaraan 1314 inwoners van de regio meewerkten. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers was, toen de studie begon, 63.

Toen het project begon, onderzochten de Japanners de studiedeelnemers. Ze bepaalden daarbij ook de concentratie in het bloed van de deelnemers. Daarna volgden ze de studiedeelnemers gedurende 10 jaar. In die periode overleed 7.1 procent van de studiedeelnemers.

Resultaten
De gemiddelde concentratie magnesium in het bloed van de studiedeelnemers was 2.4 milligram per deciliter. De onderzoekers verdeelden aan hand van dat gemiddelde de studiedeelnemers in 2 groepen - een groep met meer magnesium dan het gemiddelde en een groep met minder magnesium dan het gemiddelde.

Toen de Japanners vervolgens bijhielden welke studiedeelnemers over een periode van 10 jaar overleden, zagen ze dat de studiedeelnemers in de groep met een hoge magnesiumspiegel 73 procent minder kans hadden op overlijden dan de studiedeelnemers in de andere groep. De onderzoekers poetsten voor zover dat mogelijk was andere factoren weg.


Mannen die ervoor zorgen dat hun magnesiumspiegel ergens boven het gemiddelde zit, halveren kans op overlijden. Dat suggereert een Japans epidemiologisch onderzoek.


Mannen die ervoor zorgen dat hun magnesiumspiegel ergens boven het gemiddelde zit, halveren kans op overlijden. Dat suggereert een Japans epidemiologisch onderzoek.


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie. Hij laat zien dat in deze studie het verband tussen magnesium en sterfte significant was bij mannen, en niet bij vrouwen. Bij mannen was de kans op overlijden maar liefst twee keer zo groot in de groep met een lage magnesiumspiegel.

Conclusie
De Japanners geven toe dat ze niet precies weten hoe precies een lage concentratie magnesium in het bloed de kans op overlijden bij mannen verhoogt. Het verband is echter zo sterk, dat de onderzoekers denken dat bij mensen met een lage magnesiumspiegel suppletie met magnesium de kans op overlijden kan verminderen.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(4):270-5.

Meer:
Dieet met voldoende magnesium vergroot overlevingskansen na kanker (2-7-2017)
Langer leven door meer magnesium (1-12-2013)
Dieet met veel magnesium verlaagt sterftekans (7-10-2013)


Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer Meer carotenoiden in je bloed, langere telomeren

Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer
Als er een adequate hoeveelheid vitamine B6 in je lichaam circuleert, dan leef je mogelijk langer dan als die hoeveelheid nogal benepen is.

Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer
Dat ontdekten Japanse epidemiologen, verbonden aan het National Center for Geriatrics and Gerontology.

Hoe meer carotenoïden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok
Hoe meer carotenoïden uit voedingsmiddelen als wortels, pompoenen, paprika's en boerenkool er in je bloed zitten, hoe ouder kun je worden.