Opgeladen: 27-8-2016
Opgeborgen in: Seks, Vitamine D, Vitamines
Translation: Vitamin D3 deficiency lowers quality of sex in women (7-12-2016)

Tekort aan vitamine D3 geeft vrouwen slechte seks

Tekort aan vitamine D3 geeft vrouwen slechte seks
Het seksleven van vrouwen met weinig vitamine D3 in hun bloed is over de hele linie slechter dan dat van vrouwen met een goede vitamine D-status. Dat rapporteren endocrinologen van Sisli Etfal Training and Research Hospital in Turkije binnenkort in International Urology and Nephrology.

Studie
De onderzoekers lieten 108 vrouwen van 22-51 jaar de Female Sexual Function Index-vragenlijst invullen. Met die vragenlijst kunnen seksuologen bepalen hoe goed vrouwen seksueel functioneren.

Vrouwen die op die vragenlijst hoger dan 26.55 scoren, functioneren meestal goed. Vrouwen die lager scoren, meestal niet.

Tegelijkertijd bepaalden de onderzoekers de concentratie vitamine D3 in het bloed van de vrouwen.

Resultaten
De vrouwen die goed scoorden op de Female Sexual Function Index-vragenlijst, en dus geen seksuele problemen hadden, hadden meer vitamine D in hun bloed dan de vrouwen die niet goed scoorden.


Tekort aan vitamine D3 geeft vrouwen slechte seksOp de Female Sexual Function Index-vragenlijst staan vragen over "desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction, and genital pain" die vrouwen de afgelopen vier jaar tijdens seks hebben ervaren. Op al die factoren scoorden de vrouwen met een hoge vitamine D-spiegel beter dan vrouwen met een lage vitamine D-spiegel.

De onderzoekers bepaalden in het bloed van de vrouwen de concentratie van hormonen als estradiol, testosteron, LH, FSH, DHEA, thyroxine en TSH. De vrouwen met een hoge en lage Female Sexual Function Index-scores hadden echter evenveel van die hormonen in het bloed. Het is dus onwaarschijnlijk dat vitamine D via de hormonale status invloed had op de seksualiteit. Hoe vitamine D dan wel werkt, hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen.

Conclusie
"This study demonstrated that deficiency of vitamin D3 levels is lower in women with sexual dysfunction as noted on the Female Sexual Function Index questionnaire", schrijven de onderzoekers.

"However, further studies with larger sample size are necessary to understand the pathophysiology of vitamin D3 deficiency-induced female sexual dysfunction."

Bron:
Int Urol Nephrol. 2016 Aug 13. [Epub ahead of print].

Meer:
Fitte honderdplusser heeft hoge vitamine D-spiegel (13-8-2016)
Dagelijkse dosis vitamine D houdt spieren van vijftigplussers op peil (5-11-2015)
Een jaar vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart (29-10-2015)


Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter
Een beetje beter. Gesponsorde humane studie.

Seks en knuffelen verhogen testosteronspiegel vrouwen
Vrouwen kunnen hun testosteronspiegel verhogen zonder dat ze daarvoor allerlei farmaceutische poespas nodig hebben, ontdekten Canadese psychologen. Een goede minnaar (m/v) volstaat.

Efedrine maakt vrouwen opgewonden
Als vrouwen een dosis van 50 mg efedrinesulfaat slikken, dan reageert hun lichaam drie kwartier later sterker op seksuele prikkels.