Opgeladen: 28-2-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Theanine, Aminozuren, Thee & EGCG
Translation: Green tea + theanine = reduced risk of flu by a factor of 5 (29-2-2024)

Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5

Als je tijdens het griepseizoen veel met mensen in contact komt, vermindert een supplement met L-theanine en catechines uit groene thee de kans dat je ziek wordt met een factor 4 tot 5.


Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5


Studie
Japanse farmacologen, verbonden aan de University of Shizuoka, verdeelden 197 mannen en vrouwen die werkten in de gezondheidszorg in 2 groepen.

Tijdens het griepseizoen van 2009-2010 slikten de proefpersonen in de ene groep gedurende 5 maanden elke dag een placebo. De proefpersonen in de andere groep slikten dagelijks 210 milligram van het aminozuur L-theanine en 378 milligram catechines uit groene thee. Van die catechines was 270 milligram EGCG [structuurformule hieronder].

Die catechines kun je trouwens ook binnenkrijgen zonder supplementen. Als je dagelijks 2 koppen groene thee drinkt, ben je er al. De tabel hieronder hebben we gepikt uit een artikel uit 2010. [J Am Coll Nutr. 2010 Feb;29(1):31-40.]


Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5


Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5


Het is niet goed mogelijk om via thee dagelijks 210 milligram L-theanine binnen te krijgen. Thee is de enige voedingsbron van theanine. In een kop groene thee zit ongeveer 5 milligram van dit aminozuur, een kop zwarte thee kan de hoeveelheid theanine oplopen tot 20 milligram. De allerbeste bron van theanine is matchathee. Een kop matcha kan 25-35 milligram theanine bevatten.

Resultaten
Ten opzichte van de placebogroep werden de gebruikers van de theanine-catechine-combinatie 4 keer minder vaak ziek als gevolg van infectie met een influenzavirus. In de placebogroep kreeg 13 procent van de proefpersonen griep, in de suppletiegroep was dat 4 procent.

De onderzoekers bepaalden aan de hand van tests of de proefpersonen werden geïnfecteerd met griepvirussen. Volgens die tests reduceerde suppletie de kans op influenza met een factor 5. Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5

Groene thee + theanine = reductie kans op griep met een factor 5


Mechanisme
"Experimental studies have shown some mechanisms of the action of green tea catechins and theanine on the prevention of influenza infection", schrijven de Japanners.

"These studies have shown that green tea catechins bind to the hemagglutinin molecule of influenza virus, thereby inhibiting the virus adsorption to the host cells and blocking virus assembly or maturation cleavage." [Microbiol Immunol. 2002;46(7):491-4.] "Theanine has a possibility to enhance the systemic immunity (gamma-delta T-cell function) for influenza infection." [J Am Coll Nutr. 2007 Oct;26(5):445-52.]

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2011 Feb 21:11:15.

Meer:
Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine (13-2-2013)
Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine (23-6-2010)


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op Groene Thee beschermt tegen griep en verkoudheid

Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep
Al in 2011 rapporteerden Japanse onderzoekers dat het dagelijks drinken van 3 koppen groene thee de kans op griep misschien drastisch vermindert.

Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op
Hindustan Unilever Research Center ontwikkelde Natural Care Tea in samenspraak met traditionele Indiase genezers.

Groene thee beschermt tegen griep en verkoudheid
Mensen die elke dag twee capsules met extracten van groene thee - wetenschappelijke naam: Camellia sinensis - slikken zijn beschermd tegen verkoudheid en griep.