Opgeladen: 13-10-2016
Opgeborgen in: Rommelhok
Translation: Do you train so often too? Where do you get the time? (25-1-2017)

Train jij zo vaak? Waar haal je de tijd vandaan?

Ze zeggen het niet in je gezicht, maar ze denken het wel. Iemand die zoveel tijd kwijt is met trainen als jij is een enorme egoïst. Want hoe kun je anders al die uren ijzer pompen in de gym? Of al die kilometers vreten? Dat kan alleen als dat ten koste gaat van je sociale verplichtingen. Op het werk loop je de kantjes er van af, je laat je arme eenzame moeder verkommeren van ellende en thuis huilen je kinderen van de honger. Dat soort dingen. Narcist!

Studie
De bewegingswetenschapper Sjaan Gomersall, verbonden aan de University of South Australia, vroeg zich af waar serieuze maar recreatieve sporters hun tijd vandaan halen. Dus deed ze een experiment met 129 inactieve proefpersonen van 18-60 jaar, die ze verdeelde in drie groepen.

Gomersall liet twee groepen gedurende zes weken elke week 150 [Moderate; grijze balken in de figuur hieronder] of 300 minuten [Extensive; zwarte balken] onder toezicht bewegen. Dat gebeurde groepsgewijs. "These group sessions consisted of a wide variety of group activities such as circuit classes, sports, boxing, dancing, bushwalking and kayaking", schrijft Gomersall. Een derde groep deed niets, en fungeerde als de controlegroep.

Vervolgens zocht Gomersall uit hoe de interventie de tijdsbesteding van de proefpersonen veranderde. Wat gingen ze meer doen? En wat minder?

Resultaten
In de figuur hieronder staat AT voor Active Transport, PA voor Physical Activity, PT voor Passive Transport, SC voor Socio-Cultural Actvitities en TV/VG voor Television/Videogames. Computer staat voor thuis werken achter de computer.

Waar je een sterretje ziet staan was de verschuiving statistisch significant.


Train jij zo vaak? Waar haal je de tijd vandaan?Zoals je ziet waren de proefpersonen niet alleen meer tijd kwijt met sporten, maar ook met vervoer. En al die tijd maakten de proefpersonen vrij door minder TV te kijken en minder computerspelletjes te spelen.

Slot
Het idee dat sporters veel met zichzelf bezig zijn, en minder sociaal zijn dan niet-sporters, is onjuist. Ze zijn hooguit minder lui.

Bron:
J Sci Med Sport. 2015 Jan;18(1):43-8.

Meer:
Theacrine, het milde broertje van cafeïne, geeft je meer zin om te trainen (19-1-2016)
Geen zin in trainen? Cafeïne maakt sporten leuker (7-5-2012)
Sporten met flesje water is leuker (16-1-2009)


Waarom intensieve cardiotraining meestal niet werkt
Omdat de meeste mensen door high intensity training een nog grotere hekel aan beweging krijgen.

Cardiotraining is aangenamer als je zelf bepaalt hoe hard je traint
En dat betekent niet altijd dat mensen uit zichzelf niet intensief gaan trainen.

Beter dan niks: bewegen met een intensiteit waarbij je jezelf prettig voelt
Trainers zouden sedentaire individuen kunnen stimuleren om te bewegen met een intensiteit waarbij ze zich prettig voelen. En het daarbij laten.