Opgeladen: 8-1-2023
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines
Translation: Vitamin C helps prevent gallstones (9-1-2023)

Vitamine C helpt galstenen voorkomen

Het gebruik van supplementen met vitamine C vermindert de kans op het ontstaan van galstenen. Hoe langer iemand al extra vitamine C gebruikt, hoe groter de beschermende werking.


Vitamine C helpt galstenen voorkomen


Studie
Onderzoekers van de universiteit van Ulm in Duitsland maakten scans van de buikholte van 2129 volwassenen, en bepaalden aan de hand daarvan of de studiedeelnemers galstenen hadden. Ze verzamelden daarnaast gegevens over de studiedeelnemers, en gingen vervolgens op zoek naar factoren die de kans op galstenen konden vergroten of verkleinen.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat vrouwen vaker galstenen kregen dan mannen, dat overgewicht en een hoge cholesterolspiegel de kans op galstenen verhoogde en dat lichaamsbeweging de kans op galstenen verlaagde. Dat was allemaal weinig verrassend. Elke student medicijnen kan je dat vertellen.

De onderzoekers ontdekten echter ook dat het gebruik van vitamine C-supplementen de kans op galstenen verlaagde.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Vitamine C helpt galstenen voorkomen


Vitamine C helpt galstenen voorkomen


Toen de onderzoekers het effect van alle andere factoren behalve suppletie wegpoetsten - en zich dus concentreerden op de beschermende werking van supplementen met vitamine C - zagen ze dat het gebruik van vitamine C de kans op galstenen met een factor drie verminderde.

De Duitsers konden berekenen dat de beschermende werking van vitamine C groter leek te worden naarmate de studiedeelnemers langer achtereen supplementen hadden gebruikt.


Vitamine C helpt galstenen voorkomen


Mechanisme
Het lichaam heeft vitamine C nodig om het enzym cholesterol-7-alfa-hydroxylase te laten functioneren. Dat enzym zet cholesterol om in 7-alfa-hydroxycholesterol. Die omzetting is nodig om cholesterol om te zetten in galzuur.

De lever zet cholesterol om in gal en scheidt gal via de galblaas uit in de dunne darm. Op die manier reguleert het lichaam de cholesterolspiegel. Een te hoge cholesterolspiegel is een prominente risicofactor voor galstenen. Cholesterol is ook een bouwsteen van galstenen.

Bron:
BMC Gastroenterol. 2009 Oct 8;9:74.

Meer:
Wond geneest sneller door supplement met arginine, vitamine C en zink (17-12-2022)
Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer (6-12-2022)
500 milligram vitamine C vergroot overlevingskansen bij levensbedreigende covid met een factor 5 (25-4-2022)


Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter

Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen
Amerikaanse onderzoekers deden in vitro-experimenten met cellen van bloedvaten.

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
Metastudie.

Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter
Als je aan de ADH voor vitamine C komt, en niet veel van je lichaam vraagt, dan zal een supplement met extra vitamine C niet voorkomen dat je verkouden wordt. Maar datzelfde supplement kan wel de duur van je verkoudheid verkorten.