Opgeladen: 6-12-2022
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines
Translation: Vitamin C supplement accelerates foot ulcer healing (7-12-2022)

Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer

Voetzweren die niet genezen zijn niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Ze kunnen uiteindelijk leiden tot een amputatie van de voet. Australische artsen ontdekten dat een doodgewoon en spotgoedkoop supplement met vitamine C de genezing van voetzweren versnelt.


Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer


Studie
Aan de studie die onderzoekers van de University of Sydney publiceerden in de British Journal of Nutrition werkten 16 mensen met langdurige voetzweren als proefpersoon mee.

Chronische voetzweren komen vooral voor bij diabetes en neuropathie. Ze zijn lastig, pijnlijk en - als ze niet echt genezen - gevaarlijk. Voetzweren die niet genezen kunnen overgaan in serieuze ontstekingen, die uiteindelijk leiden tot een amputatie. Volgens sommige studies gebeurt dat in 20-30 procent van de gevallen.

Vitamine C-tekorten komen bij mensen met voetzweren vaak voor. In sommige studies heeft bijna zestig procent van de patiënten met voetzweren een vitamine C-deficiëntie. [Int J Low Extrem Wounds. 2020 Mar;19(1):27-33.] Dat was niet zo raar, want vitamine C is onder meer nodig voor de biosynthese van bindweefsels zoals de huid.

Omdat de Australiërs eerder al de behandeling van voetzweren konden succesvoller konden maken door suppletie met vitamine C, besloten ze een kleine studie uit te voeren.

De onderzoekers gaven 9 proefpersonen dagelijks 500 milligram vitamine C. De onderzoekers gebruikten het sustained release-product van Blackmores. Je ziet het hierboven. 7 andere proefpersonen kregen bij wijze placebo een supplement met glucosamine.

Het experiment duurde 8 weken.


Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer


Na 4 weken kregen de onderzoekers de uitslagen van bloedanalyses van de studiedeelnemers. Als de vitamine C-spiegel bij de proefpersonen in de controlegroep te laag was, kregen die gedurende de resterende 4 weken van de proef ook het vitamine C-supplement.

Resultaten
Suppletie met vitamine C versnelde de genezing van de voetzweren. Aan het einde van de proef waren alle voetzweren bij de vitamine C-groep genezen. Bij de placebogroep was dat bij slechts 44 procent van de proefpersonen het geval.

Twee proefpersonen in de controlegroep ondergingen een amputatie. Dat gebeurde niet bij de proefpersonen in de suppletiegroep.


Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer


Conclusie
"We recommend consideration of vitamin C supplementation, preferably with a slow-release form, in all people attending for chronic foot ulcers who do not have exemplary dietary fruit and vegetable intake", schrijven de onderzoekers.

"Ideally, given its very cheap cost to health services, and high likelihood of favourable cost outcomes, this would be provided free to patients, to improve compliance."

Bron:
Br J Nutr. 2021 Nov 28;126(10):1451-8.

Meer:
Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart (11-9-2022)
Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C (23-3-2022)
Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt (1-2-2022)


Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben Meer vitamine C, meer spieren Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter

Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben
Op zich is er niks mis mee als je een bezorgde, tobberige en angstige persoonlijkheid hebt.

Meer vitamine C, meer spieren
Britse epidemiologen kwamen het verband op het spoor in een onderzoek waaraan dertienduizend mannen en vrouwen meewerkten.

Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter
Als je aan de ADH voor vitamine C komt, en niet veel van je lichaam vraagt, dan zal een supplement met extra vitamine C niet voorkomen dat je verkouden wordt.