Opgeladen: 11-1-2023
Opgeborgen in: Vitamine E, Vitamines
Translation: High vitamin E levels reduce the risk of gallstones (12-1-2023)

Meer vitamine E, minder kans op galstenen

Vitamine C beschermt misschien tegen galsteen, schreven we een paar dagen geleden. Wat geldt voor vitamine C, geldt ook vitamine E. Een attente lezer stuurde ons een Duitse studie uit 2018.


Meer vitamine E, minder kans op galstenen


Studie
Epidemiologen van de universiteit van Kiel bestudeerden een groep van 582 al wat oudere inwoners van de regio rond Kiel. Ze bepaalden met scans of de studiedeelnemers galstenen hadden en analyseerden de concentratie alpha- en gamma-tocopherol in hun bloed.

Alpha- en gamma-tocopherol zijn de twee belangrijkste vormen van vitamine E in het Duitse voedingspatroon. In eerder gepubliceerd onderzoek was al gebleken dat relatief hoge concentraties vitamine E in het bloed de kans op galsteen verminderen. [Clin Chim Acta. 2004 Nov;349(1-2):157-65.]


Meer vitamine E, minder kans op galstenen


Resultaten
Hoe meer alpha- en gamma-tocopherol in het bloed van de studiedeelnemers aanwezig was, hoe minder vaak de onderzoekers galstenen bij hen aantroffen. Alleen het verband tussen alpha-tocopherol en galstenen was overtuigend.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Meer vitamine E, minder kans op galstenen


Mechanisme
De onderzoekers houden de mogelijkheid open dat het verband anders in elkaar zit. Misschien nemen mensen met galstenen - of mensen met een verstoorde cholesterolhuishouding - minder makkelijk vitamine E op.

Tegelijkertijd is de theorie dat vitamine E beschermt tegen galstenen - wellicht via een antioxidant mechanisme - helemaal niet zo raar. Oxidante mechanismen spelen een rol in het ontstaan van galsteen.


Meer vitamine E, minder kans op galstenen


Bron:
Nutrients. 2018 Feb;10(2):133.

Meer:
Vitamine C helpt galstenen voorkomen (8-1-2023)


Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werken Twee jaar langer leven door extra vitamine E Met drie eitjes erbij neemt de opname van vitamine E uit salade fiks toe

Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werken
Onderzoek uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Twee jaar langer leven door extra vitamine E
Suppletie met alfa-tocoferol, een vorm van vitamine E, is volgens de meeste wetenschappers zinloos. Maar...

Met drie eitjes erbij neemt de opname van vitamine E uit salade fiks toe
Een salade met verse tomaat, spinazie en gewone sla wordt - in ieder geval wat de opname van vitamines betreft - een stuk gezonder als je daar drie eieren bij doet.