Opgeladen: 11-3-2024
Opgeborgen in: Vitamine K, Vitamines, Sterke botten
Translation: Vitamin K2-MK7 protects bones from breakdown (12-3-2024)

Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak

Suppletie met een bescheiden hoeveelheid vitamine K2-MK7 levert een krachtige botopbouwende prikkel. Die is weliswaar niet krachtig genoeg om botafbraak bij post-menopauzale vrouwen helemaal stop te zetten, maar wel sterk genoeg om die afbraak fors te reduceren. Wat zou er gebeuren als je vitamine K2-MK7 combineert met extra vitamine D, magnesium - en uiteraard een gezonde dosis lichaamsbeweging?


Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak


Studie
In 2103 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Maastricht in een klein en duurzaam ontwricht Europees land een studie waaraan 223 postmenopauzale vrouwen meerwerkten. De vrouwen waren gezond, maar ook gezonde vrouwen verliezen na de menopauze eigenlijk altijd botmassa.

Gedurende 3 jaar kreeg de helft van de vrouwen dagelijks een placebo. De andere helft slikte dagelijks bij een maaltijd een supplement met 180 microgram vitamine K2-MK7. Die vorm van vitamine K zit van nature in natto. Hij heeft een uitzonderlijk goede opneembaarheid.

Vitamine K is betrokken bij de aanmaak en de activering van enzymen die collageen aanmaken. In de botten vormen collagenen vormen die collagenen de structuur waarin het lichaam calcium vastplakt.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode vonden de onderzoekers in de experimentele groep een hogere spiegel van het botopbouwende hormoon osteocalcine [cOc]. Om het wat preciezer te zeggen, ze vonden meer gecarboxyleerd osteocalcine. Dat is de vorm van osteocalcine die botweefsel calcium helpt opbouwen. [Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Jan 10:9:794.]


Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak


Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak


In de kop van het dijbeen verminderde in zowel de experimentele groep als de placebogroep de botdichtheid. Die afname was na 3 jaar echter significant minder bij de vrouwen die vitamine K2-MK7 gebruikten.

Op basis van de informatie van de scans konden de onderzoekers een schatting maken van de sterkte van de botten [ISI]. Hoewel suppletie niet kon voorkomen dat die sterkte afnam, kon vitamine K2-MK7 die afname wel fiks beperken.


Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak


Conclusie
"Postmenopausal women may benefit from taking MK-7 supplements to prevent the age-related bone loss", concluderen de Nederlanders.

"Since the efficacy of MK-7 supplements is poorly documented, our results significantly contribute to substantiating the marketed anti-osteoporotic properties of vitamin K2."

Binnenkort meer.

Bron:
Osteoporos Int. 2013 Sep;24(9):2499-507.

Meer:
Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook) (2-2-2023)
Dieet met weinig vitamine K1 maakt kniegewricht kwetsbaar voor artrose (15-3-2015)
Supplement met Vitamine K2 maakt botten sterker (17-2-2007)


Bieten voor botten Vitamine B voor sterkere botten Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker

Bieten voor botten
Een nitraatrijke voeding houdt misschien de botten sterk als de jaren klimmen. Japans onderzoek.

Vitamine B voor sterkere botten
Niet alleen calcium, vitamine D en magnesium dragen bij aan een gezond en sterk skelet.

Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker
Als je botmassa niet meer is wat die zou moeten zijn, maar je huisarts je nog niet allerlei medicijnen door je keel wilt duwen, ga dan wandelen. Overdag, als de zon schijnt.