Opgeladen: 29-3-2024
Opgeborgen in: Vitamine K, Vitamines, Sterke botten
Translation: Daily use of natto reduces the risk of broken bones (30-3-2024)

Dagelijks gebruik van natto vermindert kans op gebroken bot

Post-menopauzale vrouwen die dagelijks 40 gram natto gebruiken - een voedingsmiddel dat bestaat uit gefermenteerde sojabonen - halveren bijna de kans de kans dat ze een bot breken. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van vitamine K2-MK7 in natto, vermoeden onderzoekers.


Dagelijks gebruik van natto vermindert kans op gebroken bot


Studie
In 2019 publiceerden Japanse epidemiologen in de Journal of Nutrition een studie waaraan 1417 post-menopauzale vrouwen meewerkten. Ze waren allemaal 45 jaar of ouder.

De onderzoekers volgden de vrouwen van 1996 tot 2012. Ze hadden een idee van het voedingspatroon van de vrouwen omdat die vragen over hun dieet hadden beantwoord. De onderzoekers hielden bij of de vrouwen botten braken.

Resultaten
Vrouwen die 1-6 keer per week natto aten, hadden 21 procent minder kans op een botbreuk dan vrouwen die geen of bijna geen natto aten. Dat verschil was echter niet statistisch significant. In Japan bestaat een portie natto meestal uit 40 gram.

Bij de vrouwen die dagelijks natto consumeerden, was de kans op een botbreuk 46 procent kleiner dan bij vrouwen die geen natto aten - en dat verschil was wel statistisch significant.


Dagelijks gebruik van natto vermindert kans op gebroken bot


Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Soja is een bron van isoflavonen met een zwakke oestrogene werking. Sommige onderzoekers denken dat isoflavonen botten sterk kunnen houden. Die theorie is niet onwaarschijnlijk, maar de Japanners vonden er geen aanwijzingen voor. In hun studie beschermde consumptie van sojaproducten in het algemeen niet tegen botbreuken.

Vitamine K2
De micro-organismen die sojabonen fermenteren tot natto, produceren ook vitamine K2 - om preciezer te zijn, ze produceren vitamine K2-MK7. Die analoog is uitzonderlijk goed opneembaar. In trials heeft in een betrekkelijk kleine hoeveelheid een sterk positief effect op de botgezondheid.

Conclusie
"The findings from the present study suggest that in Japanese postmenopausal women, habitual natto intake may be associated with a decreased risk of osteoporotic fractures, independent of confounding factors, including bone mass density", schrijven de onderzoekers.

"The beneficial effects of natto on fractures may also be attributed to the maintenance of bone quality."

Bron:
J Nutr. 2020 Mar 1;150(3):599-605.

Meer:
Vitamine K2-MK7 beschermt botten tegen afbraak (11-3-2024)
Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook) (2-2-2023)
Dierstudie: vitamine K-suppletie maakt botten sterker, vermindert vetmassa (31-5-2012)
Vitamine K2 maakt botten sterker (17-2-2007)


Bot gebroken, extra zink? Vitamine B voor sterkere botten Hoge inname vitamine C zorgt bij 50-plussers voor sterke botten

Bot gebroken, extra zink?
In deze kleine interventiestudie kregen proefpersonen met een gebroken bot dagelijks een beschaafd gedoseerd zinksupplement.

Vitamine B voor sterkere botten
Niet alleen calcium, vitamine D en magnesium dragen bij aan een gezond en sterk skelet. Ook B-vitamines doen een duit in het zakje.

Hoge inname vitamine C zorgt bij 50-plussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.