Waarom glucuronolactone in energiedrankjes zit
Als je aan een doorsnee-voedingswetenschapper vraagt wat glucuronolactone [structuurformule hiernaast] in energiedrankjes doet, dan zal hij op wetenschappelijk verantwoorde manier zuchten, zijn schouders ophalen, en je vervolgens vertellen dat glucuronolactone 'grote onzin' is.
Glucuronolactone
"Energiedrankjes bevatten cafeïne, en dat werkt een beetje stimulerend", zal hij zeggen. "Maar de rest van wat die fabrikanten in hun blikjes stoppen, daarvan is nooit bewezen dat het werkt. Dat glucuronolactone zit er alleen maar in om consumenten het idee te geven dat ze wat bijzonders in hun handen hebben." En daarna stuurt hij je zijn kantoor uit.
Nou zeggen doorsnee-voedingswetenschappers van alles wat wij interessant vinden dat het geen enkel effect heeft, dus dat zegt niet zoveel. Toen we in een webwinkel supplementen ontdekten met glucuronolactone als enige actieve stof, zijn we daarom toch maar op zoek te gaan naar meer informatie over het spul. En zo vonden we de dierstudie die Shunkichi Tamura in de jaren zestig van de vorige eeuw publiceerde in de Japanese Journal of Pharmacology.
Glucuronolactone is een stof die in de lever ontstaat door omzetting van glucose.
In de jaren zestig deden fysiologen intensief onderzoek naar glucuronolactone. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat er tijdens langdurige en intensieve inspanning allerlei giftige afbraakproducten in het lichaam geen circuleren, die in hoge concentraties in ex vivo-studies het hart van proefdieren kunnen laten ophouden met slaan. Dien je ook glucuronolactone toe, dan gebeurt dat niet of minder snel.
Dierstudie
De Japanners vroegen zich af of glucuronolactone een prestatieverbeterende werking had. Ze injecteerden glucuronolactone, maar ook glucose, glycogeen en een aantal andere verwante verbindingen, in een dosis van 100 milligram per kilogram lichaamsgewicht direct in de darmen van labratten, wachtten 30 minuten, en lieten de ratten vervolgens zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden.
Het humane equivalent van die dosis ligt tussen 1 en 2 gram. In een blikje Red Bull zit 600 milligram glucuronolactone.
Meteen daarna herhaalden de Japanners de procedure nog twee keer.
Resultaten
Tijdens de tweede en derde sessie verlengde glucuronolactone de tijd dat de dieren konden zwemmen in sterkere mate dan de andere uitgeteste stoffen.
De tijd dat de ratten tijdens hun eerste sessie konden blijven zwemmen staat in de figuur hieronder op 100 procent.
De onderzoekers wagen zich niet over uitspraken over de manier waarop glucuronolactone de prestaties verbetert. Een voor de hand liggende mogelijkheid is dat glucuronolactone ontgifting - voor de fijnslijpers: de glucuronidation - vergemakkelijkt.
Nog een dierstudie
In een andere publicatie, die we niet hebben kunnen opsporen, vergeleken de Japanners de prestatieverbeterende werking van glucuronolactone met die van stimulantia, zoals cafeïne en amfetamine op een vergelijkbare manier als hierboven.
Toen ontdekten ze dat stimulantia het uithoudingsvermogen alleen tijdens de eerste inspanningssessie verbeterden, terwijl glucuronolactone dat alleen tijdens de tweede en derde sessie deed. In een studie uit 1966 [Jpn J Pharmacol. 1966 Jun;16(2):138-56.] beschrijven ze die experimenten in enkele zinnen.
De werking van cafeïne en glucuronolactone vullen elkaar dus aan. De bedenker van de samenstelling van Red Bull kende zijn zaakjes.
Bron:
Jpn J Pharmacol. 1968 Mar;18(1):30-8.
Meer:
Beetje cafeïne maakt pre-workoutshake en glucose effectiever (27-10-2013)
Geen zin in trainen? Cafeïne maakt sporten leuker (7-5-2012)
Fit of niet, cafeïne werkt (19-3-2012)
|