Opgeladen: 16-2-2020
Opgeborgen in: Duurtraining, Psychologie
Translation: This type of runner is more likely to collapse (17-2-2020)

Welke hardlopers zijn doodlopers?

De overweldigende meerderheid van de hardlopers valt zeker niet in de categorie van de doodlopers, maar het spreekwoord is er natuurlijk niet voor niets. Helaas, sommige hardlopers zijn doodlopers. Zweedse onderzoekers, verbonden aan de University of Gothenburg, schetsten in Sports een profiel van de hardlopers die tijdens evenementen in elkaar zakken en in een ziekenhuis belanden.

Studie
De onderzoekers interviewden 28 personen die tussen 2010 en 2017 hadden meegedaan de halve marathon van Gothenberg, en daarbij met een ambulance moesten worden afgevoerd naar een ziekenhuis.

Stereotype
Een stereotype van de duursporter die tijdens het hardlopen bezwijkt, is dat van iemand die gewoon niet fit genoeg is voor intensieve inspanning. Dat stereotype geldt zeker niet voor 'doodlopers' in de Zweedse studie. 41 procent van de studiedeelnemers had een hoge bloeddruk of slikte bloeddrukmedicatie, en 24 procent had op betrekkelijk jonge leeftijd een hartaanval of een beroerte gehad. Veel hardlopers hadden echter geen medische historie.

Waarschuwingssignalen
De meeste studiedeelnemers meldden dat ze, voorafgaande aan het moment dat ze in elkaar zakten, waarschuwingssignalen hadden gekregen. 61 procent was opvallend moe geweest, de helft was duizelig. Andere waarschuwingssignalen waren misselijkheid, verwardheid, moeite met zien, dorst, kramp, hoofdpijn en nervositeit.

De studiedeelnemers hadden die signalen echter genegeerd, meestal omdat ze hun tempo niet lieten bepalen door hoe ze zich voelden, maar door andere factoren. Soms voelden ze de druk van andere sporters om toch maar door te gaan, maar vaker wilden de sporters een eerder neergezette tijd evenaren of overtreffen, of hadden ze zichzelf een doel gesteld dat ze koste wat kost wilden halen.

Die monomane focus on performance was de belangrijkste factor die de Zweden vonden.


Welke hardlopers zijn doodlopers?


Conclusie
"All interviewees described themselves as stubborn, ambitious and disciplined persons", schrijven de Zweden. "Most of them measured their performance based on figures such as the number of kilometers, pulse, or time."

"Collapsing runners seem to lack the ability to make a decision to withdraw from the contest despite being exhausted. They feel the pain, but are unable to put meaning to their feeling, to adjust their pacing, and to handle other influences."

"Consequently, they do not overcome the problem or assess the situation. These individual mental characteristics may indicate a unique profile for collapsing runners."

Bron:
Sports (Basel). 2019;8(1):E2.

Meer:
Sterke negatieve emoties maken zware fysieke inspanning extra gevaarlijk voor hart (11-11-2016)
Na hartinfarct is meer dan 7 km hardlopen per dag onverstandig (5-9-2014)
Rennen voor je leven | Een cardioloog geeft praktische tips (18-7-2013)


Blessures en ziekte bepalen of sporters slagen of falen Mannen krijgen andere sportschoolblessures dan vrouwen Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures

Blessures en ziekte bepalen of sporters slagen of falen
Blessures en ziekte zijn veel belangrijkere factoren in het slagen of falen van sporters dan we altijd hebben gedacht. Tot die conclusie komen Australische die topsporters vijf jaar volgden.

Mannen krijgen andere sportschoolblessures dan vrouwen
Mannen en vrouwen die aan krachttraining doen hebben evenveel kans op een blessure. Wel krijgen mannen andere blessures dan vrouwen.

Beetje meer vet beschermt hardlopers tegen blessures
Omdat hun dieet teveel koolhydraten - lees: te weinig vetten - bevat krijgen hardlopers onnodig vaak blessures.