Opgeladen: 23-12-2019
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen & methoden
Translation: Do you eat a lot of salt? That's not good for your muscles... (24-12-2019)

Eet je veel zout? Da's niet goed voor je spieren...

Eet je veel zout? Da's niet goed voor je spieren...

Een dieet met (te) veel zout is op de langere termijn waarschijnlijk schadelijk voor de spieren. Die conclusie kun je met enige voorzichtigheid trekken uit een epidemiologische studie die onderzoekers van het Zuid-Koreaanse Hallym University Sacred Heart Hospital publiceerden in Clinical Interventions in Aging.

Studie
De onderzoekers bepaalden de inname van natrium/zout van 2982 Zuid-Koreaanse 65-plussers. Tegelijkertijd keken ze met hoeveel kracht de proefpersonen met hun handen een dynamometer konden dichtknijpen.

Hier zie je wat voor apparaat een dynamometer is, en hier zie je hoe je een dynamometer gebruikt.

Bijna 20 procent van de studiedeelnemers had dynapenia. Dynapenia is een spierkrachtverlies door veroudering. Artsen spreken van dynapenia als vrouwen en mannen minder dan met een kracht van respectievelijk 18 en 26 kilo een dynamometer kunnen dichtknijpen.

Resultaten
De totale inname van natrium/zout correleerde niet met spierkracht. Maar toen de onderzoekers keken naar de hoeveelheid natrium/zout per kilocalorie, vonden ze wel een verband.

Hoe meer natriumrijke voedingsmiddelen de studiedeelnemers consumeerden, hoe geringer hun spierkracht. Als je de dagelijkse inname van natrium per 1000 kilocalorieën wilt omrekenen in de inname van zout, dan kun je de waarden in de tabel hieronder vermenigvuldigen met 2.5.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Eet je veel zout? Da's niet goed voor je spieren...


Eet je veel zout? Da's niet goed voor je spieren...

Eet je veel zout? Da's niet goed voor je spieren...


Hoewel er ook bij mannen een trend was dat natriumrijke voedingsmiddelen de spierkracht verminderde, was bij hen het verband niet statistisch significant.

Hoeveel zout?
Het Nederlandse Voedingscentrum vindt dat volwassenen beter niet meer dan 2.5 gram natrium/6 gram zout per dag kunnen binnenkrijgen. De meeste wereldbewoners zitten daar fors boven.

Conclusie
"These results suggest that a balanced dietary intake, considering sodium and potassium as well as protein, could play significant roles in preserving muscle strength among older adults", schrijven de onderzoekers.

"Prospective studies, including long-term clinical trials, are needed to confirm the effect of dietary intake of sodium on muscular fitness."

Bron:
Clin Interv Aging. 2019;14:2163-71.

Meer:
Dieet met minder natrium en meer kalium maakt beetje slanker (6-5-2014)
Dierstudie: zes weken zoutrijk eten maakt dik en breekt spierweefsel af (4-1-2008)
We worden dikker doordat we steeds meer zout eten (9-11-2006)


Groenten, fruit en spieren

Anderhalve gram chia-olie per dag: meer spieren, minder vet

Meer voedingsvezels, sterkere spieren

Groenten, fruit en spieren
Een dieet met veel groenten en fruit is niet alleen interessant voor gezondheidsfanaten, maar misschien ook voor liefhebbers van meer en beter functionerende spieren.

Anderhalve gram chia-olie per dag: meer spieren, minder vet
Suppletie met anderhalve gram chia-olie vermindert bij dikke mensen misschien de vetmassa - en vergroot tegelijkertijd de spiermassa een beetje.

Meer voedingsvezels, sterkere spieren
Short chain fatty acids, de minuscule vetzuurtjes die ontstaan als micro-organismen in de darm voedingsvezels fermenteren, houden volgens fundamenteel onderzoek de spieren sterk als de veroudering toeslaat.