Opgeladen: 28-7-2023
Opgeborgen in: Suppletie voor levensverlenging, Choline, Hart & bloedvaten
Translation: 1950 | After a myocardial infarction, megadoses of choline keep heart patients alive (29-7-2023)

1950 | Na hartinfarct houdt megadosis choline hartpatiënt in leven

Eerder deze maand schreven we over het vergeten onderzoek van de Amerikaanse cardioloog Lester Morrison, die in de tweede helft van de vorige eeuw ontdekte dat suppletie met enkele grammen chondroïtine per dag de kans op sterfte bij hartpatiënten fors reduceerde. Dezelfde Lester Morrison boekte vergelijkbare resultaten met good old choline.


1950 | Na een hartinfarct houden megadoses choline hartpatienten in leven


Choline
In januari 1950 publiceerde Morrison een kort artikel waarin hij vertelde dat hij 230 hartpatiënten met arterosclerose van 28-70 jaar had behandeld met choline of met een placebo. Alle patiënten hadden een hartinfarct gehad en overleefd.

De 115 patiënten in de experimentele groep kregen 1, 2 of 3 jaar elke dag een dosis cholinebicarbonaat [structuurformule hierboven]. De dagelijkse doses varieerden van 6 tot 32 gram per dag.

Dat zijn geen kinderachtige hoeveelheden. Het is niet bekend hoeveel choline je per dag nodig hebt, maar de voedingswetenschappers van de Nederlandse Gezondheidsraad houden het op 400-500 milligram per dag. De beste voedingsbronnen zijn dierlijke levensmiddelen, zoals ei, kip, rundvlees en vis, maar choline zit ook in noten, groenten en granen.

Bij een inname van 6-8 gram per dag kunnen mensen een visachtige lichaamslucht krijgen of misselijk worden. In de praktijk varieert de respons op megadoses choline per individu. De ene kan dagelijks tientallen grammen innemen zonder een centje pijn, de andere voelt zich daarbij hondsberoerd.

Resultaten
Na 3 jaar was 30 procent van de proefpersonen in de controlegroep overleden. In de cholinegroep was dat 12 procent. [Quote]

Bron:
Proc Soc Exp Biol Med. 1950 Jan;73(1):37.

Meer:
Betaïne en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker (12-7-2020)
Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie (2-10-2019)
Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer (30-9-2019)
Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet (15-3-2018)


Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol Bijenpollen beschermen bloedvaten< Appels beschermen tegen aderverkalking

Hoe quercetine bloedvaten beschermt tegen cholesterol
Voedingsmiddelen die flinke hoeveelheden analogen van quercetine of vergelijkbare stoffen bevatten, beschermen tegen hart- en vaataandoeningen.

Bijenpollen beschermen bloedvaten
Als mensen net zo reageren op bijenpollen als labmuizen, dan kan suppletie met bijenpollen voorkomen dat het 'slechte cholesterol' LDL in de bloedvaten oxideert en de bloedvaten beschadigt.

Appels beschermen tegen aderverkalking
Dagelijkse consumptie van appels beschermt cruciale bloedvaten tegen verkalking. Epidemiologie.