Opgepoetst: 9-8-2021
Opgeladen: 12-2-2012
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Lost weight? Staying on target gets easier by the year (15-3-2012)

Afgevallen? Op gewicht blijven wordt met elk jaar een beetje makkelijker

Dikke mensen die met succes een afslankdieet hebben gevolgd zien vaak hun verloren kilo's weer terugkomen. Maar niet altijd. En met elk jaar dat ze hun nieuwe lichaamsgewicht kunnen vasthouden wordt hun kans op een permanent afslanksucces groter. Dat ontdekten onderzoekers van Brown Medical School toen ze een groep afslankers bestudeerden die eerder 14 kilo of meer waren afgevallen.


Afgevallen? Op gewicht blijven wordt met elk jaar een beetje makkelijker


Tijdelijk afslanksucces?
Het resultaat van een afslankdieet is altijd tijdelijk, zeggen websites en populaire artikelen. Uiteindelijk komen al die verloren kilo's er weer aan - no exceptions. Die wijsheid is gebaseerd op een studie uit 1959, waarin onderzoekers de gegevens uit de toen beschikbare literatuur bijelkaar veegden en opnieuw analyseerden. [AMA Arch Intern Med. 1959;103(1):79-85.]

Een soortgelijke studie kwam in 1998 tot dezelfde conclusie. [N Engl J Med. 1998 Jan 1;338(1):52-4.]

Recenter onderzoek
Die studies zijn niet erg motiverend als je het gevecht tegen de overtollige kilo's wilt aangaan. Gelukkig zijn er in de 21ste eeuw studies verschenen die tot een minder negatieve slotsom kwamen - zoals die van de onderzoekers van Brown. De onderzoekers volgden een groep van 4000 geslaagde afslankers, en ontdekten dat 20 procent van hen op termijn slank blijft.

Dat is een minderheid, maar beduidend meer dan de nul procent waarover de eerdere studies spraken.

Uit het onderzoek van Brown blijkt ook dat de kans op terugkeer van de verloren kilo's kleiner wordt naarmate iemand zijn streefgewicht langer kan vasthouden. [J Consult Clin Psychol. 1999 Apr;67(2):177-85.] Elk jaar dat je slank bent wordt het slank-blijven dus makkelijker.


Afgevallen? Op gewicht blijven wordt met elk jaar een beetje makkelijker


Nooit meer dan 1-2 kilo dikker worden
Een andere factor die de kans op het vasthouden van het streefgewicht vergroot is - volgens de Brown-studies - geregeld wegen. Afslankers die zichzelf gegeregeld wegen en ingrijpen als ze zwaarder worden hebben meer kans van slagen.

Afslankers kunnen een kleine terugval opvangen, ontdekten de onderzoekers, maar als die terugval meer dan 1-2 kilo is, dan krijgen de afslankers bijna altijd uiteindelijk alle verloren kilo's weer terug.


Afgevallen? Op gewicht blijven wordt met elk jaar een beetje makkelijker


Bron:
Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):222S-225S.

Meer:
Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht (8-2-2012)
Aankomen na afslankdieet voor krachtsporters geen probleem (6-9-2010)
Veertig procent van de afslankers is vijf jaar na dieet nog steeds geslaagd (21-2-2008)


Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Rozenbottel maakt huid jonger Met deze vorm van krachttraining kun je net zo goed afslanken als hardlopen

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Overgewicht is niet gezond, en obesitas al helemaal niet. Als je meer weegt dan zou moeten, en probeert af te slanken, dan is dat dus alleen maar toe te juichen.

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen
Als je slanker wilt worden, verhoog dan je inname van groenten en fruit.

Met deze vorm van krachttraining kun je net zo goed afslanken als hardlopen
Krachttraining is vooral goed voor de lichaamssamenstelling en de kracht, duurtraining is vooral goed voor hart- en bloedvaten. Dat zeggen de leerboeken.