Opgepoetst: 1-7-2020
Opgeladen: 10-5-2005
Opgeborgen in: Afslanken, Afslanken, Vitamine C, Vitamines
Translation: Lose weight faster with vitamin C (11-9-2011)

Afslanken gaat sneller met extra vitamine C

Vitamine C
We maken ons zo druk over de vetzuchtepidemie dat we de oplossing zoeken in high tech-wetenschap. We vergeten dat we ook kunnen afvallen als we veranderingen aanbrengen in ons voedingspatroon. Dat zegt voedingswetenschapper Carol Johnston in een al wat ouder artikel over alternatieve afslankmethoden. Zoals gewoon wat meer vitamine C binnenkrijgen.

Vitamine C
We denken wel dat we allemaal genoeg vitamine C binnenkrijgen, maar vergeten dat bij de verwerking van voedsel veel vitamine gaat verloren, zegt Johnston. Daardoor heeft misschien wel een kwart van de Amerikanen te weinig vitamine C in het lichaam, en melden artsen dat ze soms weer scheurbuik in hun praktijk tegenkomen.

Een tekort aan vitamine C vermindert de synthese van L-carnitine in het lichaam, een stof die de mitochondria nodig hebben bij het verbranden van vetzuren.

Studie
Johnston liet een groep proefpersonen vier weken weinig vitamine C eten, en testte daarna hun uithoudingsvermogen en vermogen om vetten te verbanden op de loopband. Daarna kregen de proefpersonen vier weken lang elke dag 500 milligram vitamine C per dag, in de vorm van een supplement. Na vier weken repletie moesten de proefpersonen nog een keer op de loopband. In beide metingen liepen de proefpersonen een uur.

Resultaten
Het figuurtje hieronder vertelt wat er tijdens dat uur gebeurde toen de personen een tekort aan vitamine C hadden (depleted) en toen het tekort weer was aangevuld (repleted).


Afvallen kan sneller met vitamine C


Johnston bepaalde ook hoeveel vet de proefpersonen op de loopband verbrandden.


Afvallen kan sneller met vitamine C


Oudere studie
In de literatuur vond Johnston een studie waarin onderzoekers twee groepen lieten afslanken. De ene groep kreeg een placebo, de andere elke dag een paar gram vitamine C.

Na zes weken was de placebogroep een klein kilootje afgevallen. [Nutr Health. 1985;4(1):25-8.] De vitaminegroep verloor 2.5 kilo. Johnston denkt dat haar onderzoek verklaart waarom.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2005 Jun;24(3):158-65.

Meer:
BCAA isoleucine laat lichaam meer vet verbranden (27-1-2011)
Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining (12-10-2010)
Hardlopen verbrandt meer vet dan fietsen (10-3-2010)


Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend Vitamine C maakt bewegen aangenamer voor dikkerds op dieet

Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C
Als je zo doorgaat, krijg je diabetes. Of sterf je straks door een hartaanval. Je moet meer bewegen - maar je kunt het eenvoudig niet opbrengen.

Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend
Het vetmesten van labratten met junkfood gaat stukken moeizamer als je de dieren daarbij ook vitamine C geeft.

Vitamine C maakt bewegen aangenamer voor dikkerds op dieet
Dikke mensen die op dieet gaan en meer gaan bewegen verhogen hun kansen op succes als ze ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen.