10.05.2005

Afvallen kan sneller met vitamine C

We maken ons zo druk over de vetzuchtepidemie dat we de oplossing zoeken in high tech-wetenschap. We vergeten dat we ook kunnen afvallen als we veranderingen aanbrengen in ons voedingspatroon. Dat zegt voedingswetenschapper Carol Johnston in een artikel over alternatieve afslankmethoden. Zoals gewoon wat meer vitamine C binnenkrijgen. Niet meteen je schouders ophalen! Eerst lezen.

Vitamine C
We denken wel dat we allemaal genoeg vitamine C binnenkrijgen, maar vergeten dat bij de verwerking van voedsel veel vitamine gaat verloren, zegt Johnston. Daardoor heeft misschien wel een kwart van de Amerikanen te weinig vitamine C in het lichaam, en melden artsen dat ze soms weer scheurbuik in hun praktijk tegenkomen.

Een tekort aan vitamine C vermindert de synthese van L-carnitine in het lichaam, een stof die de mitochondria nodig hebben bij het verbranden van vetzuren.

Studie

Johnston liet een groep proefpersonen vier weken weinig vitamine C eten, en testte daarna hun uithoudingsvermogen en vermogen om vetten te verbanden op de loopband. Daarna kregen de proefpersonen vier weken lang elke dag 500 milligram vitamine C per dag, in de vorm van een supplement. Na vier weken repletie moesten de proefpersonen nog een keer op de loopband. In beide metingen liepen de proefpersonen een uur.

Resultaten
Het figuurtje hieronder vertelt wat er tijdens dat uur gebeurde toen de personen een tekort aan vitamine C hadden (depleted) en toen het tekort weer was aangevuld (repleted).


Afvallen kan sneller met vitamine C


Johnston bepaalde ook hoeveel vet de proefpersonen op de loopband verbrandden.


Afvallen kan sneller met vitamine C


Oudere studie
Vitamine C
In de literatuur vond Johnston een studie waarin onderzoekers twee groepen lieten afslanken. De ene groep kreeg een placebo, de andere elke dag een paar gram vitamine C [structuurformule hiernaast].

Na zes weken was de placebogroep een klein kilootje afgevallen. [Nutr Health. 1985;4(1):25-8.] De vitaminegroep verloor 2.5 kilo. Johnston denkt dat haar onderzoek verklaart waarom.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2005 Jun;24(3):158-65.