Opgeladen: 19-9-2020
Opgeborgen in: Levensverlenging & supplementen
Translation: AKG, a problematic health span enhancer (20-9-2020)

AKG, een longevity-supplement?

AKG
AKG, een bodybuilding-supplement dat in de krachtsport zijn grootste glans lijkt te hebben verloren, is misschien het geheim van een lang en tegelijkertijd gezond leven. Dat berichten wetenschappelijke websites die aandacht hebben besteed aan de dierstudie van het Amerikaanse Buck Institute for Research on Aging, die in de nazomer van 2020 verscheen in Cell Metabolism.

Het artikel hieronder verscheen bijvoorbeeld op 1 september 2020 op de Futurism.com. [Link]


AKG, een longevity-supplement?


Studie
De onderzoekers hadden eerder aangetoond dat AKG, een stof die het lichaam aanmaakt door metabolisering van glutamaat, onder laboratoriumomstandigheden het leven van wormpjes met ongeveer vijftig procent verlengt. De verbinding remt het enzym ATP-synthase dat cellen ATP laat aanmaken, en imiteert zo het effect van caloriebeperking. Die studie dateert uit 2014. In het onderzoek uit 2020 gingen de onderzoekers een stapje verder, en experimenteerden op labmuizen in plaats van wormen.

De muizen kregen vanaf hun 18de levensmaand AKG door hun voer. De muizen waren toen op middelbare leeftijd.

Resultaten
Suppletie met AKG verlengde de levensduur van de gemiddelde vrouwelijk muis met gemiddeld ongeveer dertien procent, en de levensduur van de gemiddelde mannelijke muis met 11 procent.


AKG, een longevity-supplement?


Opmerkelijker was dat suppletie met AKG de muizen langer fit en gezond hield. Als muizen verouderen, worden ze minder bewegelijk, minder nieuwsgierig en wordt hun pels dunner. Op basis van deze en andere verouderingssymptomen kunnen wetenschappers de Frailty Index [FI] van muizen berekenen.

Hoe hoger de FI, hoe meer zijn muizen verouderd.

Je ziet hieronder dat suppletie met AKG de stijging van de FI in de laatste levensfase van de muizen verminderde. De figuur heeft betrekking op vrouwelijke dieren, maar de figuur voor de mannetjes is niet wezenlijk anders. AKG verlengt dus niet alleen de life span van de muizen, maar heeft een nog overtuigender effect op hun health span.


AKG, een longevity-supplement?


Mechanisme
De onderzoekers experimenteerden ook met oude cellen om meer over werkingsmechanisme van AKG te weten te komen. In die verouderende cellen worden een aantal ontstekingsgenen actiever. Blootstelling aan AKG verminderde echter de toename van de activiteit van de ontstekingsgenen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


AKG, een longevity-supplement?


Waarschijnlijk schakelt AKG deze ontstekingsgenen een tandje lager doordat de stof in immuuncellen de aanmaak van interleukine-10 verhoogt.

Sponsor
De onderzoekers kregen hun geld onder meer van Ponce de Leon Health, [pdlhealth.com] een bedrijf dat supplementen ontwikkelt die veroudering moeten afremmen.

Ponce de Leon brengt al een product op de markt dat een vorm van AKG bevat. In Rejuvant zit een calciumzout van AKG. [nutraingredients-usa.com 25-Oct-2019]

Dat is niet toevallig ook de vorm van AKG die de onderzoekers van het Buck Institute for Research on Aging hebben gebruikt. Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Rejuvant levert een gram calcium-AKG per dag.


AKG, een longevity-supplement?


Dat is op zichzelf een redelijke dosering. Supplementenbedrijven adviseren consumenten andere vormen van AKG in doses te gebruiken van 3-5 gram per dag.

Je moet daarbij bedenken dat ongeveer 20 procent van calcium-AKG uit calcium bestaat, en dat je calcium kunt overdoseren. Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers van het Buck Institute aan hun labmuizen gaven is 20-30 gram calcium-AKG per dag. Die dosis is bij langdurig gebruik door mensen niet veilig. AKG is in deze doses ongetwijfeld niet gezond. En levenslang dagelijks 5 gram calcium binnenkrijgen? Dat gaat ook niet goed.

Volgens wetenschappelijke websites zitten er nog meer studies naar de levensverlengende werking van AKG in de pijplijn. Laten we hopen dat daarbij ook studies bijzitten met een verantwoorde dosis AKG.

Bron:
Cell Metab. 2020 Sep 1;32(3):447-456.e6.

Meer:
Glycine AKG als longevity-supplement? (31-5-2015)


Twee keer langer leven dankzij C60? Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie Glycine verjongt oude cellen

Twee keer langer leven dankzij C60?
Volgens de ads en de webwinkels is C60 een complex koolstofmolecuul dat de levensduur kan verlengen. En verhip.

Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie
In 2016 publiceerden Oostenrijkse moleculaire wetenschappers een dierstudie waarin spermidine de levensduur van muizen verlengt.

Glycine verjongt oude cellen
In ieder geval in bindweefselcellen lijkt glycine het verouderingsproces terug te draaien - en wie weet ook in andere cellen.