Opgeladen: 6-11-2018
Opgeborgen in: Anabolica, Psychologie
Translation: Steroid user is more impulsive, impatient and unhappy than natural athlete (7-11-2018)

Anabolengebruiker impulsiever, ongeduldiger en ongelukkiger dan naturelsporter

Anabolengebruiker impulsiever, ongeduldiger en ongelukkiger dan naturelsporter
Anabolengebruikers hebben een ander type persoonlijkheid dan naturelsporters. Gebruikers zijn impulsiever, minder geduldig en worden - om het dichterlijk te zeggen - meer gekweld door hun innerlijke demonen. Dat ontdekte de Spaanse psycholoog Miguel Garcia-Argibay.

Studie
Garcia-Argibay, verbonden aan National University of Distance Education, bepaalde persoonlijkheidskenmerken van 212 mannelijke sportschoolbezoekers van 21-36 jaar aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten. Van de ondervraagden gebruikten er 88 anabolica - en van die groep zaten er 47 op dat moment in een kuur.

The Big Five
De vragenlijsten van Garcia-Argibay bepaalden onder meer de scores op de vijf hoofddimensies van persoonlijkheid, die psychologen ook wel The Big Five noemen. Op die dimensies kun je hoog of laag scoren.

Neuroticism Scoor je hoog op deze schaal, dan heb je veel last van negatieve gevoelens als angst, bezorgdheid, onrust, boosheid, frustratie, jaloezie, schuld, depressie en eenzaamheid. Scoor je laag, dan ga je onbekommerd door het leven.

Agreeableness Scoor je hoog op deze schaal, dan houd je veel rekening met de gevoelens en wensen van mensen in je omgeving. Scoor je laag, dan ga je vooral uit van je eigenbelang.

Conscientiousness Scoor je hoog op deze schaal, dan ben je ordelijk, netjes en heb je je zaakjes goed op orde. Scoor je laag, dan ben je beter bestand tegen chaos en wanorde.

Extraversion Scoor je hoog op deze schaal, dan heb je een grote behoefte aan sociale prikkels. Je waardeert gezelschap en treedt graag op de voorgrond. Scoor je laag, dan functioneer je beter op jezelf.

Openness Scoor je hoog op deze schaal, dan ben je creatief en sta je open voor nieuwe inzichten. Scoor je laag, dan ben je vooral praktisch bezig.

Als je een idee wilt hebben hoe je zelf scoort op The Big Five, dan zijn op het web allerlei testjes. Hier vind je er eentje.

Garcia-Argibay vond verschillen tussen de anabolengebruikers en naturelsporters: de gebruikers scoorden wat hoger op openness en neuroticity dan de niet-gebruikers. Zaten de gebruikers in een kuur, dan was hun score voor neuroticity zelfs nog wat hoger.


Anabolengebruiker impulsiever, ongeduldiger en ongelukkiger dan naturelsporter


Anabolengebruiker impulsiever, ongeduldiger en ongelukkiger dan naturelsporter


Geduld en impulsiviteit
Garcia-Argibay bepaalde met vragenlijsten ook in welke mate de sporters geduld konden opbrengen, en konden accepteren dat ze niet meteen kregen wat ze wilden [Delaying gratification]. Dat vermogen was groter bij de niet-gebruikers dan bij de gebruikers.

Op de test waarmee Garcia-Argibay impulsiviteit bepaalde, scoren normale individuen tussen de 52 en 71. De meeste niet-gebruikers vielen in die range, de meeste gebruikers scoorden echter hoger.

Conclusie
Voor zover Garcia-Argibay dat kon berekenen, correleerden vooral neuroticism en impulsivity met anabolengebruik. "Identifying the predisposing factors such as those assessed in this research is essential for identifying at-risk individuals, which may benefit in treating and preventing anabolic steroids use", schrijft hij.

Bron:
Subst Use Misuse. 2018 Oct 30:1-11. doi: 10.1080/10826084.2018.1512630. [Epub ahead of print].

Meer:
Anabolen geven gebruikers een excuus voor agressie (12-7-2018)
Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen (7-7-2018)
In bedrieglijke situaties vergroot testosterontherapie de kans op blunders (3-5-2017)


Anabolen maken je misschien banger
Anabolica stimuleren de groei van delen van de hersenen die een sleutelrol spelen bij het voelen van angst.

Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig
Jonge mannen die anabolen gebruiken zijn twee keer vaker gewelddadig dan mannen die geen anabolen gebruiken. Dat schrijven criminologen van Florida State University in de American Journal of Public Health.

Training houdt bodybuilders geestelijk gezond
De psychologie van wedstrijdbodybuilders lijkt sprekend op die van vrouwen met anorexia, maar bodybuilders zijn wel wat stabieler en mentaal gezonder.