Opgeladen: 11-1-2022
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantenextracten, Nigella sativa
Translation: Antiviral effect Nigella sativa protects covid patients (12-1-2022)

Antivirale werking Nigella sativa beschermt bij covid

Volgens een kleine, en methodologisch niet perfecte, studie uit Irak kan dagelijkse suppletie met een paar gram Nigella sativa de ernst van een infectie met SARS-CoV2 fors reduceren.


Antivirale werking Nigella sativa beschermt bij covid


Nigella sativa
Thymoquinone
In de Arabische wereld en Aziatische landen gebruiken traditionele genezers al eeuwenlang de zaden en de olie van de plant Nigella sativa als geneesmiddel. Een belangrijke actieve stof in de plant is waarschijnlijk thymoquinone.

Recente studie lijken het traditionele gebruik van Nigella sativa te bevestigen. In dierstudies imiteren extracten van de plant de werking van insuline. Dat verklaart misschien waarom suppletie met twee gram olie uit de zaden van deze plant de lichaamssamenstelling misschien verbetert. [Meer]

Daarnaast heeft Nigella sativa misschien een antivirale werking. Het bestanddeel thymoquinone remt mogelijk het binnendringen van virussen in cellen.

Studie
De onderzoekers, die als artsen werken in Kirkuk in Irak, voerden in de herfst van 2020 een experiment uit waarin 419 Irakezen van 13-93 jaar met covid-19 fungeerden als proefpersoon. 160 proefpersonen kozen voor de optie om gedurende 2 weken naast hun reguliere behandeling ook dagelijks gemalen zaden van Nigella sativa in te nemen. Deze proefpersonen wisten dus dat ze Nigella sativa kregen. Dit was een open label-studie.

De dosis was 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 70 kilo, dan komt dat dus neer op 2800 milligram per dag.

Resultaten
Bij 94 procent van de proefpersonen in de Nigella sativa-groep waren de symptomen van covid-19 mild, en bij 1 procent waren de symptomen ernstig. Bij de controlegroep was dat respectievelijk 73 en 17 procent.

In de Nigella sativa-groep overleed niemand. In de controlegroep overleed 5 procent van de proefpersonen.


Antivirale werking Nigella sativa beschermt bij covid


Conclusie
"It can be concluded that Nigella sativa seeds have been proven as a safe and potent adjunctive therapeutic agent against COVID-19", resumeren de Irakezen.

"[Nigella sativa] [...] reduces complications and prevents deaths. So, it is likely to lower the burden on health care systems in a significant manner."

Bron:
Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology, 15(3), 3393-9.

Meer:
Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatiënten (18-1-2021)


Covid-19 | Arginine versnelt genezing

Besmet met corona? Aan de vitamine C!

Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.

Besmet met corona? Aan de vitamine C!
Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.

Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen
Vitamine D beschermt tegen covid, schreven we al een aantal keren. De twee beste bronnen van vitamine D zijn zonlicht en supplementen.