Opgeladen: 10-6-2023
Opgeborgen in: Aminozuren, Arginine, Hart & bloedvaten
Translation: L-Arginine | A reduction in blood pressure for everyone (11-6-2023)

Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert

Suppletie met L-arginine verlaagt de bloeddruk. Voor een supplement dat je in elke winkelstraat kunt kopen, is het effect verrassend groot. Volgens een meta-studie uit 2022 slaat het supplement bovendien bij praktisch iedereen aan.


Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert


Metastudie
Onderzoekers van de voedingsgroep van Tehran University of Medical Sciences in Iran verzamelden 22 eerder gepubliceerde trials in de wetenschappelijke literatuur, waarin proefpersonen supplementen met L-arginine hadden gekregen en waarin vervolgens het effect op de bloeddruk was vastgelegd. De onderzoekers aggregeerden de uitkomsten van de trials en analyseerden die opnieuw.

Resultaten
Suppletie met L-arginine reduceerde de systolische en diastolische bloedruk met respectievelijk 6.4 en 2.6 punten. Dat vertellen de figuren hieronder. Klik er op voor een grotere versie.


Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert


Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert


Er zijn al meer metastudies verschenen die concluderen dat L-arginine-suppletie de bloeddruk verlaagt. Wat deze metastudie daaraan toevoegt, is de bevestiging dat L-arginine bij alle groepen lijkt aan te slaan. Of je bloeddruk nu hoog of laag is, of je nu gezond of ongezond bent, of je nu een hoge BMI hebt of niet, arginine werkt.

De duur van de trial was geen grote factor in de effectiviteit, de dosering wel. Je moet toch wel 4 gram arginine per dag of meer gebruiken om effect te zien. Bij doses van meer dan 9 gram per dag verdween het bloeddrukverlagende effect.

Bron:
Adv Nutr. 2022 Aug 1;13(4):1226-42.

Meer:
300 mg Grape Seed Extract per dag verlaagt bloeddruk, vermindert stress (20-5-2023)
Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk (18-5-2023)
Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer) (18-5-2022)
Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten (2-4-2022)
Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol (27-2-2022)


Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn Covid-19 | Arginine versnelt genezing Hoe arginine de werking van GABA versterkt

Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn
Als je L-arginine en L-citrulline met elkaar combineert, zou 2 gram al effectief kunnen zijn. Dit onderzoek maakt duidelijk hoe.

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.

Hoe arginine de werking van GABA versterkt
L-Arginine vergroot de opname van GABA door de hersenen.