Opgeladen: 5-12-2023
Opgeborgen in: Pycnogenol, Arginine, Aminozuren, Plantenextracten, Seks
Translation: Supplement with Pycnogenol and L-arginine improves sexual functioning in men (6-12-2023)

Supplement met Pycnogenol en L-arginine verbetert seksueel functioneren van mannen

Er zijn niet-farmacologische opties voor mannen met niet al te serieuze erectieproblemen die liever geen sildenafil of vergelijkbare medicijnen willen gebruiken. Volgens een Chinese meta-analyse heeft ook suppletie met een combinatie van L-arginine en Pycnogenol een positief klinisch significant effect op het seksueel functioneren.


Supplement met Pycnogenol en L-arginine verbetert seksueel functioneren van mannen


Studie
Onderzoekers van Chengdu University of Traditional Chinese Medicine in China traceerden 3 eerder gepubliceerde onderzoekers waaraan in totaal 184 mannen met milde of matige erectieproblemen als proefpersoon hadden meegewerkt. De mannen waren ouder dan 30.

De Chinezen aggregeerden de uitkomsten van de studies en analyseerden het resultaat opnieuw.

De mannen in de experimentele groep hadden 1-6 maanden een supplement gekregen met L-arginine en Pycnogenol. De zwaarste dosis die in de studies was uitgeprobeerd was 3 gram L-arginine en 80 milligram Pycnogenol per dag.

L-arginine is een precursor van stikstofmonoxide. Meer stikstofmonoxide betekent dat bloedvaten makkelijker verwijden. Pycnogenol activeert de enzymen die stikstofmonoxide lospeuteren uit L-arginine. In theorie kunnen Pycnogenol en L-arginine elkaars proseksuele werking dus versterken.

Resultaten
De combinatie van Pycnogenol met L-arginine verbeterde het seksueel functioneren over de gehele linie. De mannen in de experimentele groep rapporteerden onder meer een effectievere erectie, meer zin in seks en een vollediger orgasme.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Supplement met Pycnogenol en L-arginine verbetert seksueel functioneren van mannen


In de gebruikte studies keken ook naar het effect van suppletie op de testosteronspiegel. Dat was er niet. Dat gold ook voor de bijwerkingen.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor bias. Voor zover ze dat konden zien, zijn er dus geen studies met minder mooie resultaten die niet zijn gepubliceerd.

Conclusie
De combinatie van arginine en Pycnogenol heeft een "significant effect on improving sexual function in aged patients with mild to moderate erection dysfunction", concluderen de onderzoekers. "We hope that this study will provide clinicians with more options for treating patients with erection dysfunction."

Bron:
Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Oct 4:14:1211720.

Meer:
Recept voor een sekssupplement dat werkt (29-8-2011)
Erectiesupplement met L-arginine en Pycnogenol werkt (een beetje) (15-8-2011)


Sekssupplement met L-arginine en ginkgo werkt bij vrouwen Tribulus terrestris: sekssupplement, geen testosteronverhoger Spirulina, een onwaarschijnlijk sekssupplement

Sekssupplement met L-arginine en ginkgo werkt bij vrouwen
Gesponsorde studie.

Tribulus terrestris: sekssupplement, geen testosteronverhoger
Onderzoekers uit Singapore hebben nogmaals bewezen dat Tribulus terrestris werkt. Als sekssueel stimulerend supplement. Dierstudie.

Spirulina, een onwaarschijnlijk sekssupplement
Suppletie met spirulina is misschien interessant voor mannen met erectieproblemen. Dierstudie.