Opgeladen: 26-1-2017
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Plantaardige extracten, Bietensap
Translation: Beetroot juice is a better source of betalains than supplements are (7-4-2017)

Bietensap betere bron van betalaïnes dan supplementen

Betanin
Gisteren en eergisteren hebben we ons best gedaan om onze trouwe lezers van ons te vervreemden door ze door te zagen over de ergogene werking van betalaïnes, een groep verbindingen in Beta vulgaris. Ook bekend als de rode biet. We vonden een publicatie uit 2001, waaruit blijkt dat sporters die willen experimenteren met betalaïnes het uitstekend zonder peperdure supplementen kunnen stellen.

Supplementen

In de studies waarover we schreven gebruikten triatleten en hardlopers elke dag twee capsules met een prijzig bietenextract. In elke capsule zat 50 milligram extract. Daarvan bestond 12.5 milligram uit betalaïnes.

Studie
In 2001 publiceerden Israëlische levensmiddelentechnologen een studie waarin ze de antioxidantwerking van betalaïnes in de rode biet ontrafelden. Ze ontdekten om te beginnen dat betanin [structuurformule hierboven] de belangrijkste betalaïne in rode biet was, maar dat er in rode biet ook betanidin en betaxanthin zit.

Het eerste HPLC-chromatogram hieronder is van onbewerkt bietensap. De grootste piek is van betanin. Het tweede chromatogram is van sap dat is bewerkt met cellulase. De grootste piek is weer van betanin.


Bietensap betere bron van betalaïnes dan supplementen


Bietensap betere bron van betalaïnes dan supplementen


In reageerbuizen had betanin een sterke antioxidantwerking. Je ziet hieronder bijvoorbeeld dat betanin de peroxidatie van linolzuur beter blokkeerde dan vitamine E (alpha-tocopherol), catechin en betanidin.


Bietensap betere bron van betalaïnes dan supplementen


In andere experimenten remde betanin de oxidatie van LDL, en dat betekent dat de stof misschien bloedvaten kan beschermen.

Betalaïnes zijn cationen, schrijven de onderzoekers. In het lichaam zoeken ze graag membranen op. Mogelijk, zo speculeren wij, bevordert suppletie met betalaïnes sportprestaties doordat deze stoffen de spiercelmembranen opzoeken, en die beschermen tegen beschadiging tijdens intensieve fysieke inspanning.

Humaan onderzoek
De onderzoekers hebben ook proeven gedaan met mensen, die betalaïnes kregen toegediend in de vorm van recht-toe-recht-aan bietensap. In 300 milliliter bietensap, schrijven de Israëliërs, zit 120 milligram betanin. Over andere betalaïnes hebben de onderzoekers het niet, maar die hoeveelheid schatten we in de orde van grootte van enkele tientallen milligrammen.

Hum. In een flink glas bietensap zit 120 milligram betanin. Da's flink meer dan in een dagdosering van supplementen...

Conclusies
"Red beet juice and other red beet products used regularly in the diet may provide protection against certain oxidative stress-related disorders in humans", schrijven de Israëliërs.

Bron:
J Agric Food Chem. 2001 Nov;49(11):5178-85.

Meer:
Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K (25-1-2017)
Betalaïnes, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller (24-1-2017)
Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn (22-9-2015)


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?

Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank

Sporters hebben meer aan rode bieten dan aan natriumnitraat

Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?
De energy gels die duursporters gebruiken tijdens zware sessies werken net zo goed als ordinaire rozijnen.

Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank
Suppletie met Spirulina platensis beschermt de spieren van hardlopers tijdens intensieve training en verhoogt hun uithoudingsvermogen.

Sporters hebben meer aan rode bieten dan aan natriumnitraat
Inderdaad, nitraat is de belangrijkste actieve stof in rode bieten. Maar kennelijk zitten er in bieten ook nog stoffen die de prestatieverbeterende werking van nitraat vergroten. Zijn dat betalaïnes?