Opgeladen: 3-12-2021
Opgeborgen in: Cafeïne, Duursportsupplementen, Koolhydraatarm dieet, Voeding voor duursporters
Translation: Caffeine takes the sting out of physical exertion without carbohydrates (4-12-2021)

Cafeïne haalt de angel uit fysieke inspanning zonder koolhydraten

Een kleine groep krachtsporters en duursporters weet uit eigen hand dat een koolhydraatarm dieet de lichaamssamenstelling kan verbeteren met een minimaal verlies van spiermassa. Nadeel van die aanpak is dat de omschakeling tijd vergt, en dat in die periode training ongekend zwaar en vermoeiend wordt. Een supplement dat misschien uitkomst kan bieden is good, old cafeïne.


Cafeine haalt de angel uit fysieke inspanning zonder koolhydraten


Studie
Eduardo Prado, een Braziliaanse onderzoeker van de Federal University of Alagoas, liet 14 wielrenners van 18-36 jaar bij twee verschillende gelegenheden gedurende drie dagen koolhydraatarm eten. Dat hield in dit geval in dat ongeveer 10 procent van de energie van de sporters uit koolhydraten kwam.

Op de derde dag van de ketogene periode moesten de proefpersonen gedurende twee uur fietsen met een intensiteit van 75-85 procent van hun maximale hartslag.

De ene keer slikten de proefpersonen een uur voordat ze gingen fietsen een placebo, de andere keer een supplement met cafeïne. De wielrenners kregen per kilo lichaamsgewicht 5 milligram cafeïne.


Cafeine haalt de angel uit fysieke inspanning zonder koolhydraten


Resultaten
Tijdens de sessie steeg de concentratie ammonia en ureum in het bloed van de renners. Ammonia en ureum komen vrij door afbraak van eiwitten, en veroorzaken vermoeidheid. Suppletie met cafeïne beperkte de toename echter.

Dat was met name het geval voor ammonia. Cafeïne verminderde de toename van ammonia met maar liefst een kwart.


Cafeine haalt de angel uit fysieke inspanning zonder koolhydraten


Mechanisme
Cafeïne verhoogde in het begin van de sessie de concentratie glucose in het bloed met 28 procent ten opzichte van de placeboconditie. De concentratie melkzuur was na toediening van cafeïne ten opzichte van de placeboconditie zelfs 80 procent hoger.

De onderzoekers vermoeden dat cafeïne tijdens inspanning bij een lage inname van koolhydraten de beschikbaarheid van glucose verhoogt. Daardoor hoeven de spieren minder eiwitten af te breken.

Bron:
Nutrition. Nov-Dec 2021;91-92:111377.

Meer:
Of je nu wel of niet gewend bent aan cafeïne, een kop koffie verbetert sportprestaties (17-12-2020)
Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt! (12-12-2019)
In combinatie zorgen salbutamol en cafeïne voor meer spieren en minder vet bij een hoogcalorisch dieet (18-11-2019)


Betrekkelijk lage en betrekkelijk hoge dosis cafeïne even effectief voor krachtsporters Cafeine verhoogt het calorieverbruik door lichaamsbeweging Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsules

Betrekkelijk lage en betrekkelijk hoge dosis cafeïne even effectief voor krachtsporters
Een dosis cafeïne, ingenomen voor een krachttraining, kan ervoor zorgen dat je een paar extra reps uit je sets kunt halen.

Cafeïne verhoogt het calorieverbruik door lichaamsbeweging
Als je meer gaat bewegen, dan vermindert waarschijnlijk je vetpercentage. Dat effect wordt verder versterkt als je beweegt terwijl er een redelijke hoeveelheid cafeïne in je lichaam circuleert.

Cafeïnekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeïne in pillen of capsules
Als je cafeïne als kauwgum toedient, piekt de concentratie in het bloed al binnen 25 minuten. Neem je cafeïne in pilvorm, dan duurt dat twee keer zo lang.