Opgepoetst: 6-8-2022
Opgeladen: 15-4-2011
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: Burn more calories to increase your life span (17-5-2011)

Verbrand meer calorieën en leef langer

Hoe meer energie zeventigers verbruiken door lichamelijke activiteiten, hoe geringer is hun sterftekans. Volgens een studie van het Amerikaanse National Institute on Aging hebben ouderen die door beweging dagelijks veel calorieën verbranden twee keer minder kans om te overlijden dan ouderen die weinig calorieën verbruiken.


Verbrand meer calorieen en leef langer


Beweging & longevity
Fysieke activiteit verlengt de levensduur, zeker als je zowel hoog- als matig-intensief beweegt. Mensen die veel bewegen hebben langere telomeren - net als mensen met een hogere VO2max.

Het mechanisme waarlangs beweging beschermt is complex.

Beweging vermindert de kans op sterfte door chronische aandoeningen als diabetes type-2, kanker en hart- en vaatziekten. Een deel van het positieve effect van beweging kun je verklaren doordat beweging de activiteit van meer ontgiftende enzymen stimuleert. Een recente theorie stelt dat een ontwikkelde spiermassa zorgt voor een gestage afgifte van ontstekingsremmende en levensverlengende signaalstoffen. Dat zou verklaren waarom sterke spieren beschermen tegen kanker en de kans op overlijden verminderen.


Verbrand meer calorieen en leef langer


Studie
Theorie is leuk en aardig, maar data zijn ook reuze lollig. Dus verzamelden Amerikaans onderzoekers gegevens van 302 "high-functioning, community-dwelling older adults" van 70-82 jaar. Met vragenlijsten bepaalden de onderzoekers hoeveel de zeventigers dagelijks bewogen - en hoeveel calorieën ze daarmee verbrandden. Vervolgens volgden de onderzoekers de ouderen 6 jaar.

Resultaten
In die 6 jaar overleden 55 ouderen. Hoe meer calorieën de ouderen verbruikten, hoe geringer was hun sterftekans.

Uit de figuur hieronder blijkt dat van de zeventigers die dagelijks minder dan 521 kilocalorieën door lichamelijke activiteit verbrandden tijdens het onderzoek 25 procent overleed. Van de zeventigers die dagelijks meer dan 770 kilocalorieën door activiteit verbrandden overleed slechts 12 procent.


Verbrand meer calorieen en leef langer


Verbrand meer calorieen en leef langer


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

De tabel hierboven vertelt dat met elke 287 kilocalorieën die de zeventigers dagelijks door lichamelijke activiteit verbruikten hun sterftekans met 30 procent verminderde.

De onderzoekers hebben hun cijfers schoongepoetst voor elke variabele die ze konden verzinnen.

Conclusie
"Efforts to increase or maintain free-living activity energy expenditure will likely improve the health of older adults", concluderen de onderzoekers.

Bron:
JAMA. 2006 Jul 12;296(2):171-9.

Meer:
Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering (2-4-2011)
Deze vier gezonde leefgewoonten kunnen je leven verlengen met veertien jaar (8-3-2011)
Dierstudie | Elke dag drie kwartier hardlopen verjongt (11-1-2011)


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert Fietser leeft langer

Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen
Hoe meer energie zestigplussers verbruiken door te bewegen, hoe groter de kans dat ze over elf jaar nog in leven zijn.

Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert
Als je aan sport doet en langer wilt leven, kies dan een sport die je cardiovasculaire systeem uitdaagt.

Fietser leeft langer
Kijk je stiekem neer op al die paupers die elke dag door weer en wind op de fiets naar hun werk gaan? Of op de fiets boodschappen moeten doen? Da's onnodig.