Opgeladen: 28-3-2017
Opgeborgen in: Eiwitten, Gelatine & collageen
Translation: No translation yet

Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren?

Ouderen die weinig eiwitten consumeren houden iets makkelijker spieren vast als ze een eiwitsupplement op basis van collageen gebruiken dan met een eiwitsupplement op basis van whey. Tot die contra-intuïtieve conclusie komen gerontologen en voedingswetenschappers van de University of Arkansas in de Verenigde Staten in een humane gesponsorde studie.

Studie
De onderzoekers gaven 11 gezonde vrouwen van 65-85 jaar gedurende 14 dagen een dieet met weinig eiwit. Per kilo lichaamsgewicht consumeerden de vrouwen 0.4 gram eiwit. Daarbij consumeerden ze dagelijks bij elke maaltijd ook een shake met whey. Door die shake kwamen de vrouwen op 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren?
Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren?
Bij een andere gelegenheid kregen de vrouwen gedurende 14 dagen eenzelfde dieet en een shake met collageen. De onderzoekers gebruikten het product Pro-Stat 101 van Medical Nutrition USA. Je ziet de samenstelling hiernaast. De tryptofaan is toegevoegd, maar voor de rest vind je in Pro-Stat alleen in stukjes geknipte gelatine. Artsen gebruiken Pro-Stat soms als ze de genezing van wonden willen versnellen.

Medical Nutrition financierde trouwens het onderzoek. En mocht het je interesseren: de whey die de onderzoekers gebruikten was Resource Beneprotein Instant Protein Powder, een product van concurrent Nestlé.

Resultaten
Gedurende de twee interventies veranderde de lichaamssamenstelling van de vrouwen niet. Hun vetpercentage en vetvrije massa veranderden niet significant.


Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren?


Tijdens beide periode bepaalden de onderzoekers ook de stikstofbalans van de vrouwen. Stikstof zit in aminozuren. Is je stikstofbalans negatief, dan is je lichaam meer eiwitten [lees: spieren] aan het afbreken dan het opbouwt.

Tot hun verbazing - en vreugde van de sponsor - was de stikstofbalans beter als de vrouwen collageen gebruikten dan als ze een wheysupplement kregen.


Collageen versus whey: welk eiwit is beter voor de spieren?


Conclusie
"Although differences between the supplement intervention periods were small, indicating that additional studies in larger samples of nutritionally at-risk populations are needed, these data suggest that the collagen-based protein is equivalent to whey protein as a supplement", concluderen de onderzoekers.

"Fortified collagen-based protein and whey may provide important therapeutic nutrition strategies to prevent negative nitrogen balance and to minimize subsequent morbidity and mortality in vulnerable elderly populations."

Wijzelf peinzen er, ook na lezing van dit onderzoek, niet over om onze volwaardige eiwitten in te ruilen voor collageen. Maar het onderzoek suggereert wel dat er in gelatine stoffen zitten die - bij voorkeur in combinatie met een dieet met voldoende volledige eiwitten - interessant zijn voor krachtsporters en andere individuen die meer spieren willen opbouwen. Wij verdenken in de eerste plaats glycine en het dipeptide hydroxypropylglycine. En in de tweede plaats L-arginine.

Bron:
J Am Diet Assoc. 2009 Jun;109(6):1082-7.

Meer:
Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker (31-8-2016)
Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie (16-10-2015)


L-Arginine beschermt tegen spierafbraak
Russische dierstudie ontrafelt mechanisme.

Meer arginine, meer spieren, minder vet
Geef ratten extra L-arginine, en ze worden slanker en gespierder. Bij een caloric surplus zetten ze door de suppletie bovendien minder vet aan, maar krijgen ze wel meer spieren.

Beetje BCAA's en L-arginine voorkomt spierafbraak door cardio
Cardiosessies hebben legio positieve gezondheidseffecten, maar cardio breekt ook spierweefsel af. Deze cocktail van aminozuren steekt daar een stokje voor. Gesponsorde humane studie.