Opgeladen: 30-7-2023
Opgeborgen in: Groeihormoon, Warmte
Translation: Warm bath before meal increases growth hormone levels (31-7-2023)

Een warm bad voor de maaltijd verhoogt aanmaak groeihormoon

Groeihormoon repareert gewrichten, huid en andere bindweefsels. Sommige endocrinologen vermoeden dat intensieve lichaamsbeweging veroudering kan afremmen doordat lichaamsbeweging de aanmaak van groeihormoon verhoogt. Als dat klopt, heeft blootstelling aan warmte misschien hetzelfde verjongende effect als beweging.


Een warm bad voor de maaltijd verhoogt groeihormoonspiegel


Studie
Britse onderzoekers, verbonden aan Loughborough University, gaven 10 gezonde jonge mannen bij 2 verschillende gelegenheden 75 gram glucose, opgelost in water.

De ene keer hadden de proefpersonen voor de toediening van de glucose een uur in bad gezeten. De temperatuur van het water was 39 graden [hot water immersion]. De andere keer hadden de mannen in een kamer gezeten [control].

Na de glucose-inname monitorden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
Blootstelling aan het warme water leek de stijging van de insulinespiegel af te remmen en verhoogde de concentratie glucose.


Een warm bad voor de maaltijd verhoogt groeihormoonspiegel


Een warm bad voor de maaltijd verhoogt groeihormoonspiegel


De effecten van het warme water op de glucose- en insulinehuishouding waren niet groot. Meer in het oog liep het effect op de adrenaline- en vooral de groeihormoonspiegel. De hoeveelheid van adrenaline en groeihormoon in het bloed was gedurende 2 uur respectievelijk een factor 2.7 en 10.7 groter dan onder de controle-omstandigheden.

Ander onderzoek
Bijna twintig jaar geleden schreven we over een Deens onderzoek waarin de proefpersonen na fysieke inspanning meer groeihormoon aanmaakten als de training had plaatsgevonden bij relatief hoge temperaturen. Dat stukje vind je hier.

Bron:
Physiol Rep. 2019 Oct;7(20):e14223.

Meer:
Meer IGF-1 en IGF-2 na zware training door suppletie met quercetine (28-11-2021)
DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel (16-10-2020)
MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? (10-6-2020)
Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren (13-12-2019)


Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii Fikse dosis ornithine voordat je gaat trainen met gewichten verhoogt afgifte groeihormoon

Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten
Kortgezegd: een eccentrische beweging van 3 seconden.

Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii
Dat leiden wij, ongehinderd door kennis van paddenstoelen en het metabolisme van wapiti's, af uit een Koreaans onderzoek.

Fikse dosis ornithine voordat je gaat trainen met gewichten verhoogt afgifte groeihormoon
Geef een man van 80 kilo 8 gram L-ornithine voordat hij gaat met gewichten gaat trainen, en zijn groeihormoonspiegel stijgt een factor drie hoger dan normaal.