Opgeladen: 1-3-2024
Opgeborgen in: Testosteron, Paddenstoelen
Translation: About enokitake, testosterone and copious amounts of adenosine (2-3-2024)

Over enokitake, testosteron en adenosine

Paddenstoelen als reishi en cordyceps kunnen de testosteronspiegel verhogen. Dat geldt ook voor enokitake, een eetbare paddenstoel die je gewoon in de buurtsuper kunt kopen. Als Japanse onderzoekers het bij het rechte eind hebben, is enokitake van deze drie paddenstoelen waarschijnlijk de beste testosteronverhoger.


Over enokitake, testosteron en adenosine


Enokitake
Japanse biochemici, verbonden aan de University of Shizuoka, wilden meer weten over de bestanddelen waardoor paddenstoelen als cordyceps en reishi de testosteronspiegel kunnen verhogen.

Ze richtten zich vooral op enokitake of Flammulina velutipes, een eetbare paddenstoel. De onderzoekers hadden op basis van onderzoek naar cordycepspaddenstoelen al het vermoeden dat vooral adenosine en analogen daarvan een rol speelden in de verhoging van de aanmaak van testosteron door paddenstoelen.

In vitro-studie
De Japanners stelden cellen uit de testes van muizen bloot aan oplopende concentraties van adenosine - doorgetrokken lijn - en een alcohol-extract van enokitake - stippellijn. Hoe hoger de concentratie adenosine en extract, hoe meer testosteron maakten de cellen aan.


Over enokitake, testosteron en adenosine

Over enokitake, testosteron en adenosine


In een ander in vitro-experiment vergeleken de onderzoekers het pro-testosteron-effect van nog meer voedingsmiddelen die adenosine bevatten. Ze vonden een direct verband tussen de concentratie adenosine in de extracten van die voedingsmiddelen en de hoeveelheid testosteron die testescellen produceerden.

Dierstudie
De onderzoekers gaven muizen gedurende 10 dagen via hun drinkwater elke dag adenosine of een alcoholextract van enokitake. Het lukt ons niet om een goede schatting te geven van een humaan equivalent van de gebruikte doses. Dat houd je van ons tegoed.

Muizen in controlegroepen kregen gewoon drinkwater.

Op dag 6 van het experiment zetten de onderzoekers de muizen in kooien die onder water stonden, zodat de dieren continu natte voeten hadden. Voor muizen is dat een flinke en uitputtende stressprikkel. Je kunt verwachten dat daardoor hun testosteronspiegel keldert.

Op de laatste dag van de proef bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid testosteron in de testes van de muizen. De figuren hieronder laat zien dat die concentratie hoger was als de muizen enokitake of adenosine hadden gekregen.

Enokitake en adenosine verhoogden ook de activiteit van insulin-like peptide-3 [Insl3] in de testes. Dat is natuurlijk errug interessant. Het zou ons niet verbazen als dat insuline-like-peptide-3 een belangrijkere rol speelt in de ergogegene werking van enokitake, cordyceps en adenosine dan testosteron...


Over enokitake, testosteron en adenosine


Conclusie
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. "Regarding enokitake and other edible mushrooms, the effects of adenosine on the testes have not been previously investigated", schrijven ze.

"The enokitake ethanolic extract effectively increased testosterone production and notably contributed to the effective restoration of testicular function impaired by fatigue and aging, as demonstrated in our mouse experimental models."

"Altogether, our data indicate that mushrooms containing relatively high adenosine levels may be useful against fatigue and aging in humans, which warrants further research."

Nu snappen we ineens...
...waarom SAMe in vitro de aanmaak van testosteron verhoogt.


Over enokitake, testosteron en adenosine


Bron:
Nutrients. 2023 Apr 29;15(9):2142.

Meer:
Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes (25-1-2020)
Reishi verhoogt testosteronspiegel (25-5-2019)
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)
Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii (25-8-2012)


Cordyceps sinensis werkt als hCG Hebbes! Actieve stof in cordyceps is cordycepine Ouderen fitter door Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis werkt als hCG
Extracten van de schimmel Cordyceps sinensis verhogen misschien de testosteronspiegel.

Hebbes! Actieve stof in cordyceps is cordycepine
Onderzoekers van Hung Kuang University in Taiwan hebben achterhaald welke actieve stof in Cordyceps de verhoging van testosteron veroorzaakt.

Ouderen fitter door Cordyceps sinensis
Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of California in Los Angeles toen ze proeven deden met 15 mannen en vrouwen van 50-75 jaar.