Opgeladen: 10-1-2024
Opgeborgen in: Zoetstoffen, Testosteron & leefstijl, Testosteron & suppletie
Translation: Low-cal sweetener erythritol enhances testosterone levels in diabetics | Animal study (11-1-2024)

Zoetstof erythritol helpt diabeten aan meer testosteron | Dierstudie

Erythritol, een caloriearme zoetstof die snel aan populariteit wint, kan misschien bij mannen met diabetes - en heel misschien ook bij gezonde mannen - de aanmaak van testosteron verhogen. Dat suggereert een dierstudie die is verschenen in Biochemical and Biophysical Research Communications.


Erythritol, een caloriearme zoetstof die snel aan populariteit wint, kan misschien bij mannen met diabetes - en heel misschien ook bij gezonde mannen - de aanmaak van testosteron verhogen. Dat suggereert een dierstudie die is verschenen in Biochemical and Biophysical Research Communications.


Studie
Nigeriaanse onderzoekers, verbonden aan Ladoke Akintola University of Technology, experimenteerden gedurende 8 weken met 5 groepen mannelijke ratten.

Een controlegroep was gezond en kreeg geen actieve stoffen toegediend [Control].

Een tweede groep ratten was eveneens gezond en kreeg erythritol [Ery]. Erythritol ontstaat als gisten glucose omzetten. Het is een zoetstof, die per gram slechts 0.2 kilocalorieën oplevert. In Japan gebruikt de voedingsindustrie erythritol als sinds de jaren negentig.

De EFSA vindt dat volwassenen per dag en per kilo lichaamsgewicht ongeveer 0.5 gram erythtritol kunnen binnenkrijgen. Bij een hogere inname kan diaree ontstaan. [EFSA J. 2023 Dec 20;21(12):e8430.] Een volwassene van 80 kilo zou dus maximaal 40 gram eryhtritol per dag kunnen verdragen. Wijzelf, de onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn, vinden dat eerlijk gezegd aan de hoge kant. In de praktijk kunnen consumenten al bij een inname van 20 gram erythritol per dag buikklachten krijgen.

Het humane equivalent van de dosis die de Nigerianen aan hun ratten gaven, was ongeveer 10 gram per dag. Dat komt neer op 2 theelepels.

Ratten in een derde groep waren diabeet en kregen geen actieve stoffen [Db]. Ratten in een vierde groep waren diabeet en kregen erythritol [Db + Ery], ratten in een vijfde groep waren diabeet en kregen metformine [Db + Met].

Bij diabetes neemt de productie van testosteron af. Daarbij spelen agressieve moleculen, die ontstaan door een overmatige aanwezigheid van glucose, een sleutelrol. Omdat erythritol niet alleen de opname van glucose vermindert en de werking van insuline versterkt [Eur J Nutr. 2018 Oct;57(7):2431-44.] maar ook een antioxidant effect heeft, [Nutrition. 2010 Apr;26(4):449-58.] vroegen de Nigerianen zich af of erythritol de hormoonhuishouding bij diabetes op peil kan helpen houden.

Resultaten
Diabete ratten maakten minder testosteron, LH en FSH aan dan gezonde ratten, maar suppletie met erythritol verminderde de negatieve impact van diabetes aanzienlijk. Bij de gezonde proepfdieren die erythritol kregen vonden de Nigerianen meer testosteron dan in de Control-groep - maar het verschil was niet statistisch significant.


Zoetstof erythritol helpt diabeten aan meer testosteron | Dierstudie

Zoetstof erythritol helpt diabeten aan meer testosteron | Dierstudie

Zoetstof erythritol helpt diabeten aan meer testosteron | Dierstudie


Mechanisme
Diabetes verminderde in de testes de activiteit van enzymen als 17-bèta- en 3-bètea-hydroxysteroiddehydrogenase. Hoe die enzymen relevant zijn voor de productie van testosteron lees je in hoofdstuk 11 van ons Anabolenboek.

Diabetes verminderde in de testes de activiteit van antioxidante enzymen als superoxide-dismutase, de activiteit van VEGF en de werking van de protonpomp. Suppletie met erythritol reduceerde al die effecten - en hief ze soms zelfs volledig op.

Conclusie
"Our results indicate that the elevated oxidative stress in the sperm and testes of diabetes rats is accompanied by reproductive impairment shown by reduced reproductive hormones (LH, FSH and testosterone), abnormal sperm parameters, and alteration in testicular biochemical and histo-architectural property", schrijven de onderzoekers.

"However, erythritol intake improved all these alterations."

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2024 Jan 1:690:149254.

Meer:
Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie (7-12-2023)
Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron (28-5-2023)
Hoe de zaden van de tamarinde mannen misschien aan meer testosteron helpen (26-5-2022)
Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel (14-12-2020)
Cysteïne-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron (19-11-2020)


Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek Laos voor meer testosteron Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie

Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek
Een combinatie van extracten van rooibos - yep, het spul waar je thee van maakt - en de net zo alledaagse paardenbloem [in het Engels: dandelion] verhoogt de testosteronspiegel.

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galanga. De plant is verwant aan gember. En net als gember...

Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie
Canadese chemici, verbonden aan de universiteit van de Moncton, publiceerden in Cell Biology and Toxicology een in vitro-studie die bovengemeen interessant is voor de supplementenindustrie.