Opgeladen: 7-12-2023
Opgeborgen in: Plantenextracten, Tongkat Ali, Testosteron & suppletie,
Translation: Tongkat Ali increases testosterone levels in hypogonadal men | Metastudy (8-12-2023)

Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie

Deze website heeft al vaker geschreven over de hormonale effecten van Tongkat Ali - wetenschappelijke naam: Eurycoma longifolia. Als het neerkomt op de aanmaak van testosteron, zou Tongkat Ali ondertussen wel eens het best bestudeerde plantenextract kunnen zijn. Een recent verschenen metastudie sterkt ons in deze overtuiging.


Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie


Studie
Kristian Leisegang, een onderzoeker van de School of Natural Medicine in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, en Renata Finelli, een embryoloog van de Britse vruchtbaarheidskliniek Create Fertility, publiceerden in 2022 een metastudie waarin ze de uitkomsten van 9 eerder verschenen trials samenvoegden en opnieuw analyseerden.

In de trials hadden mannen gedurende 3 dagen tot een half jaar dagelijks 200-600 milligram Tongkat Ali-extract gekregen.

In 7 van de 9 trials hadden de onderzoekers het Tongkat Ali-extract Physta gebruikt. Physta is een product van het Maleise Biotropics.

Details over de trials vind je in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie


Resultaten
Leisegang en Finelli konden 5 van de trials gebruiken voor een meta-analyse waarmee ze het effect van suppletie bepaalden op de concentratie testosteron van de mannen. Zoals de figuur hieronder laat zien, verhoogde Tongkat Ali de testosteronspiegel.


Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie


Tongkat Ali helpt hypogonadale mannen, concludeert metastudie


Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, ontstonden de figuren van hierboven. Die laten zien dat suppletie met Tongkat Ali de testosteronpiegel significant verhoogt bij hypogonadale mannen, maar niet bij mannen met een gezonde testosteronspiegel.

Conclusie
"This systematic analysis of the literature highlights the possible use of Eurycoma longifolia supplementation for enhancing testosterone production", concluderen de onderzoekers.

"Although more research is required before its use in clinical practice, this may represent a safe and promising therapeutic option, particularly for patients with hypogonadism."

Bron:
Medicina (Kaunas). 2022 Aug 4;58(8):1047.

Meer:
Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag (17-10-2021)
Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers (31-7-2013)
Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel (24-6-2013)
Minder cortisol en meer testosteron door 200 milligram Tongkat Ali per dag (16-6-2013)


Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron Zware training + betaine = meer testosteron Een gram bromelaine per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peil

Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron
Suppletie met een forse dosis D-chiro-inositol verhoogt de testosteronspiegel en verlaagt de estradiolspiegel van mannen van 30-65 jaar.

Zware training + betaïne = meer testosteron
In dit onderzoek fungeerden jonge voetballers als proefpersoon.

Een gram bromelaïne per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peil
Bij zware lichamelijke inspanning zoals het lopen van een marathon zakt de testosteronspiegel. Onderzoekers van de University of Tasmania hebben misschien een manier ontdekt om dat te voorkomen.