|
Gezamenlijk verlengen intensieve beweging en matig-intensieve beweging de levensduur Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je langer leeft. Dat heeft alles te maken met het advies van voorlichters om dagelijks minstens een half uur tot een uur te bewegen. Beweeg je twee keer meer dan die norm, dan neemt je sterftekans nog verder af. Het maakt bovendien niet zoveel uit of je intensief of matig-intensief beweegt.
Studie De Harvardianen konden hun studiedeelnemers volgen van 1988 tot 2018. In die periode overleden 47.596 studiedeelnemers. De onderzoekers wisten hoeveel en hoe intensief de studiedeelnemers in hun vrije tijd bewogen. Nou ja, ze hadden er enig idee van... Resultaten
Beweeg je 2 keer meer dan de richtlijn, dan is de reductie van de sterftekans 2-4 procent meer. Beweeg je 4 keer meer dan de richtlijn, dan praat je over een extra reductie van 3-13 procent. Die extra reductie komt dan nog bij de eerder genoemde reductie van 19-25 procent. Hieronder hebben de onderzoekers het effect van verschillende combinaties van lichaamsbeweging op de sterftekans samengevat. Klik op de figuur voor een grotere versie.
Hetzelfde effect heeft een leefstijl waarbij mensen zich 300-600 uur minuten per week matig-intensief inspannen. Dat komt neer op 5 wandelingen van 1-2 uur per week. De onderzoekers konden niet aantonen dat nog meer bewegen leidt tot een verdere reductie van de mortaliteit of, als je het anders formuleert, een verdere verlenging van de mogelijke levensduur. De onderzoekers ontdekten echter wel dat mensen die de optimale hoeveelheid lichaamsbeweging van het ene type niet halen, dat kunnen compenseren als ze hun bewegingsmenu verrijken met lichaamsbeweging van het andere type. Als je bijvoorbeeld 3 keer per week 30-60 minuten intensief beweegt en daarbij 2 keer per week 1-2 uur wandelt, heb je jezelf ook een optimale dosis lichaamsbeweging toegediend. Bron: Meer:
|
|