Opgepoetst: 26-4-2022
Opgeladen: 20-3-2015
Opgeborgen in: Quercetine, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Plantenextracten
Translation: Gram of quercetin per day gives badminton players more stamina (27-4-2022)

Gram quercetine per dag geeft badmintonspelers meer uithoudingsvermogen

Badmintonspelers vergroten hun uithoudingsvermogen als ze 8 weken lang elke dag 1000 milligram quercetine slikken. Dat ontdekten voedingswetenschappers van Isfahan University of Medical Sciences in Iran. Maar hoe quercetine precies werkt, is de Iraniërs een raadsel.


Badmintonspelers krijgen meer uithoudingsvermogen door een gram quercetine per dagStudie
De onderzoekers gaven 14 mannelijke badmintonspelers quercetine, en 12 andere spelers een placebo.

Voordat de suppletie begon, en op de laatste dag van de suppletieperiode, onderwierpen de Iraniërs de proefpersonen op een ergometer aan een uitputtingsprotocol, en lieten ze de mannen fietsen totdat ze letterlijk niet meer konden.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode nam het uithoudingsvermogen van de quercetinegebruikers significant toe. Dat gebeurde niet met de placebogebruikers.


Badmintonspelers krijgen meer uithoudingsvermogen door een gram quercetine per dag


Badmintonspelers krijgen meer uithoudingsvermogen door een gram quercetine per dag


Badmintonspelers krijgen meer uithoudingsvermogen door een gram quercetine per dagTegelijkertijd verminderde tijdens de suppletieperiode de maximale zuurstofopname - de voornaamste determinant van het uithoudingsvermogen en de cardiovasculaire gezondheid - in de quercetinegebruikers. Het effect was weliswaar niet statistisch significant, maar toch...

De suppletie had geen effect op de lichaamssamenstelling van de proefpersonen. Stiekem hadden de onderzoekers gehoopt dat quercetine de vetmassa zou verminderen, maar dat was dus niet gebeurd.

Conclusie
De Iraniërs snappen niet precies wat quercetine doet, en pleiten voor meer onderzoek - als het even kan met nog hogere doseringen.

Andere studies
Studies naar het effect van quercetine op duurprestaties concluderen de ene keer dat quercetine werkt, maar vaak ook niet. In 2013 publiceerden Amerikaanse onderzoekers bijvoorbeeld een kleine studie waarin getrainde duurlopers 6 weken lang 1000 milligram quercetine slikten, maar daardoor niet sneller werden. [Open Access J Sports Med. 2013 Mar 12;4:53-61.] Wel verminderde het supplement de concentratie malondialdehyde in het bloed van de renners. Dat is een merker voor de activiteit van vrije radicalen - agressieve moleculen, die vrijkomen tijdens intensieve beweging, en cellen kunnen beschadigen.

In hetzelfde jaar verscheen ook een studie waarin suppletie met 1000 milligram quercetine geen effect had op het uithoudingsvermogen van zwemmers. [Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S43-7.]

In 2011 [Med Sci Sports Exerc. 2011 Dec;43(12):2396-404.] en 2013 [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2013 Feb;23(1):73-82.] concludeerden metastudies, waarin de auteurs alle beschikbare gegevens bij elkaar veegden en opnieuw analyseerden, dat quercetine een significant, maar erg klein positief effect op duurprestaties heeft.

Bron:
Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S53-7.

Meer:
Triatleten worden 11 procent sneller door Quercetine Phytosome (27-10-2021)
Rutine (analoog van quercetine), een mentaal pepmiddel (12-4-2016)
Rutine (analoog van quercetine) vergroot uithoudingsvermogen (30-10-2015)


Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar Zo haal je meer quercetine uit de ui Vetten vergroten opname quercetine

Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar
De biobeschikbaarheid van quercetine is jammer genoeg niet groot. In webshops liggen supplementen waarbij dat probleem is opgelost.

Zo haal je meer quercetine uit de ui
Maakt het uit hoe je uien in de keuken bereidt? Een Amerikaanse studie in de Journal of Food Composition and Analysis beantwoordt deze vraag.

Vetten vergroten opname quercetine
Degelijk farmacokinetisch onderzoek.