Opgeladen: 6-11-2023
Opgeborgen in: Duurtraining, Langer leven
Translation: Do you want to live 12 years longer? Go for a run (7-11-2023)

Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen)

Het zou zomaar kunnen dat je 12 jaar aan de levensverwachting vastplakt als je gaat hardlopen. Dat suggereert een Amerikaanse studie. De onderzoekers bepaalden in een groep van vierduizend hardlopers en niet-hardlopers het tempo van veroudering op moleculair niveau.


Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen)


Studie
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Brigham Young University, analyseerden de gegevens van 4458 volwassenen die hadden meegedaan aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Een laboratorium had in het DNA van witte bloedcellen uit de studiedeelnemers de telomeerlengte bepaald. Die lengte zegt iets over veroudering op moleculair niveau. Vervolgens bepaalden de onderzoekers of de studiedeelnemer hardlopers of joggers waren en zo ja, hoeveel minuten per week ze trainden.

Resultaten
In de cellen van de hardlopers die wekelijks minstens 75 minuten hardliepen waren de telomeren 190 baseparen langer dan in de cellen van de studiedeelnemers die niet fysiek actief waren.

Dat vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen)


Telomeren worden korter tijdens het verouderingsproces. De onderzoekers berekenden dat het gemeten verschil tussen de telomeerlengte van de hardlopers en niet-actieverds correspondeert met een verschil van leeftijd van 12,5 jaar.

Nu zou het kunnen dat hardlopers een gezondere leefstijl hebben dan niet-hardlopers, en dat die leefstijl het verschil verklaart. Maar nadat de onderzoekers - voor zover dat mogelijk was - het effect van leeftijl hadden weggepoetst, was het verschil nog steeds aanwezig.

Conclusie
"More research remains to be performed to better understand the mechanisms of this association, more firmly establish a causal connection, and explore the lack of differences in telomere length for the insufficient joggers/runners", schrijven de onderzoekers.

"Nonetheless, the present findings support the current U.S. vigorous activity guidelines and encourage engagement in an active lifestyle through regular jogging and running at least 75 min per week."

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2023 Oct 2;20(19):6872.

Meer:
Fietser leeft langer (4-10-2021)
Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van... (14-8-2016)
Hardlopen met mate verlengt levensduur (14-7-2013)
Wandelen vertraagt celveroudering, wielrennen niet (5-3-2012)
Verbrand meer calorieën (door beweging) en leef langer (17-5-2011)
Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering (2-4-2011)


Wandelen met een beetje tempo is gezonder Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert

Wandelen met een beetje tempo is gezonder
Wandelaars leven langer dan mensen die hun leven zittend prefereren door te brengen. Zeker als die wandelaars dan ook nog een beetje de vaart er in houden.

Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining
Als je langer wilt leven, ga dan hardlopen of wielrennen. Zorg ervoor dat je conditie verbetert - lees: dat het vermogen van je lichaam om zuurstof op te nemen toeneemt.

Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert
En dat wondermiddel is lichaamsbeweging, ontdekten epidemiologen van Hallym University College of Medicine in Zuid-Korea.