Opgepoetst: 13-1-2023
Opgeladen: 2-8-2012
Opgeborgen in: HMB, Duursportsupplementen
Translation: HMB reduces muscle breakdown in endurance athletes (25-8-2012)

HMB vermindert spierafbraak bij duursport

De leucine-metaboliet HMB, te koop in praktisch elke supplementenwinkel en webshop, beschermt de spieren van duursporters als die een afstand van 20 kilometer moeten afleggen. Dat meldden bewegingswetenschappers van Iowa State University enkele decennia geleden in de Journal of Applied Physiology.


HMB vermindert spierafbraak bij duursport


Werkingsmechanisme
De ontdekkers van de spieropbouwende werking van HMB vermoedden aanvankelijk dat HMB werkt via het cholesterol-metabolisme. Spiercellen maken HMB van het aminozuur leucine en zetten HMB vervolgens verder om in HMG-CoA, was hun idee. HMG-CoA is weer een grondstof van cholesterol.

Spiercellen gebruiken cholesterol voor hun membraan. Ze kunnen geen cholesterol uit de bloedbaan opnemen en zijn dus aangewezen op cholesterol dat ze zelf synthetiseren. De theorie van de makers van HMB is dat suppletie met HMB de intramusculaire cholesterolsynthese sneller laat verlopen, waardoor na inspanning de spiercellen sneller hun kapotte membranen kunnen repareren.

Rond 2010 is die theorie vervangen door een andere. Nu denken onderzoekers dat HMB vooral werkt door het activeren van het klassieke anabole signaalmolecuul mTOR.


HMB vermindert spierafbraak bij duursport


Studie
De onderzoekers vroegen zich af of ze het anabole of antikatabole effect van HMB ook in duursporters konden aantonen. Dus deden ze een proef met 13 getrainde mannelijke en vrouwelijke lopers van 20-50 jaar, die wekelijks minstens 46 kilometer renden. Van hen slikten er 8 dagelijks 3 gram HMB en namen er 5 een placebo.

De HMB-suppletie begon 6 weken voordat de proefpersonen 20 kilometer hardliepen, en eindigde 4 dagen daarna. Na 4 weken suppletie [Pre], meteen na de 20 kilometer-loop [Post] en 1, 2, 3 en 4 dagen na de loop [1d post, 2d-Post, 3d-Post en 4d-Post] bepaalden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie van de enzymen lactaatdehydrogenase [LDH] en creatinekinase [CPK].

Hoe meer van die enzymen in het bloed zitten, hoe groter is de schade aan de spiercellen.

Resultaten
De effecten hieronder zijn volgens de onderzoekers statistisch significant. HMB vermindert dus de spierschade na de loop en versnelt het herstel, concluderen ze.


HMB vermindert spierafbraak bij duursport


Slot
HMB is een omstreden supplement. Het staat buiten kijf dat HMB een zekere anabole werking heeft, maar of die werking zo sterk is dat sporters er ook iets van merken, daarover verschillen de experts van mening.

Daar komt nog bij dat veel van de positieve studies naar de werking uit de koker komen van wetenschappers die een belang hebben bij de reputatie van HMB. Dat geldt ook voor deze studie.

Bron:
J Appl Physiol. 2000 Oct;89(4):1340-4.

Meer:
Je wordt fitter door high intensity interval training met HMB Free Acid (13-5-2014)
HMB heeft vitamine D nodig (8-5-2012)
De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB (8-10-2010)


Combinatie creatine en HMB verbetert prestaties van roeiers, wielrenners en hardlopers Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB HMB maakt sporters fitter en sneller

Combinatie creatine en HMB verbetert prestaties van roeiers, wielrenners en hardlopers
Sporters in disciplines waarbij verzuring een factor van betekenis is - zoals roeiers, hardlopers en wielrenners - hebben waarschijnlijk baat bij suppletie met creatine en HMB.

Afgetrainde atleten worden nog slanker en nog fitter door HMB
Het maakt niet uit of je op een hoog niveau aan een vechtsport doet als karate, of aan een wedstrijdsport als roeien. Als je elke dag 3 gram HMB slikt, verbetert je lichaamssamenstelling en verbetert je uithoudingsvermogen.

HMB maakt sporters fitter en sneller
Roeiers, hardlopers, zwemmers, wielrenners en andere duursporters krijgen meer uithoudingsvermogen als ze elke dag 3 gram HMB gebruiken.