02.08.2012

HMB vermindert spierafbraak bij duursport

HMB
De leucine-metaboliet HMB, te koop in praktisch elke supplementenwinkel en webshop, beschermt de spieren van duursporters als die een afstand van 20 km moeten afleggen. Dat meldden bewegingswetenschappers van Iowa State University alweer 12 jaar geleden in de Journal of Applied Physiology.

Spiercellen maken HMB van het aminozuur leucine, en zetten HMB vervolgens verder om in HMG-CoA. HMG-CoA is weer een grondstof van cholesterol. Spiercellen gebruiken cholesterol voor hun membraan. Ze kunnen geen cholesterol uit de bloedbaan opnemen, en zijn dus aangewezen op het cholesterol dat ze zelf synthetiseren. De theorie van de makers van HMB is dat suppletie met HMB de intramusculaire cholesterolsynthese sneller laat verlopen, waardoor na inspanning de spiercellen sneller hun kapotte membranen kunnen repareren.

De onderzoekers vroegen zich af of ze dat effect ook in duursporters konden aantonen. Dus deden ze een proef met 13 getrainde mannelijke en vrouwelijke lopers van 20-50 jaar, die wekelijks minstens 46 km renden. Van hen slikten er 8 dagelijks 3 gr HMB, en namen er 5 een placebo.

De HMB-suppletie begon 6 weken voordat de proefpersonen 20 km hardliepen, en eindigde 4 dagen daarna. Na 4 weken suppletie [Pre], meteen na de 20 km-loop [Post] en 1, 2, 3 en 4 dagen na de loop [1d post, 2d-Post, 3d-Post en 4d-Post] bepaalden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie van de enzymen lactaatdehydrogenase [LDH] en creatinekinase [CPK].

Hoe meer van die enzymen in het bloed zitten, des te groter is de schade aan de spiercellen.


HMB vermindert spierafbraak bij duursport


De effecten hierboven zijn volgens de onderzoekers statistisch significant. HMB vermindert dus de spierschade na de loop en/of versnelt het herstel, concluderen ze.

HMB is een omstreden supplement. Het staat buiten kijf dat HMB een zekere anabole werking heeft, maar of die werking zo sterk is dat sporters er ook iets van merken, daarover verschillen de experts van mening. Daar komt nog bij dat veel van de positieve studies naar de werking uit de koker komen van wetenschappers die een belang hebben bij de reputatie van HMB. Dat geldt ook voor deze studie.

Bron:
J Appl Physiol. 2000 Oct;89(4):1340-4.

Meer:
HMB heeft vitamine D nodig (8-5-2012)
De gezamenlijke anabole werking van EPA en HMB (8-10-2010)