Opgeladen: 23-12-2023
Opgeborgen in: Plantaardige steroïden, Ecdysteroïden
Translation: Why organically grown spinach contains more anabolic ecdysteroids (24-12-2023)

Waarom er in biologisch geteelde spinazie meer anabole ecdysteroïden zitten

Popeye, de sterkste matroos ter wereld, dankt zijn superieure spierkracht aan spinazie. Dat weet iedereen. Volgens een in vitro-studie, die in 2020 verscheen in Plants, kan de formidabele zeeman nog sterker worden als hij spinazie gebruikt die is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen.


Waarom er in biologisch geteelde spinazie meer anabole ecdysteroiden zitten


Studie
Jonathan Gorelick, een Israëlische onderzoeker, bepaalde onder verschillende omstandigheden de hoeveelheid ecdysteron in de bladeren van de spinazieplant. Ecdysteron is een ecdysteroid - en bovendien een ecdysteroid met een relatief sterke anabole werking.

Meer over de anabole werking van ecdysteron lees je hier. Het stuk dateert uit 2019, maar de inhoud is nog steeds actueel.

Spinazie is een goede bron van ecdysteroïden. In 100 gram gedroogd spinazieblad kan 10 milligram ecdysteroïden zitten. Daarvan is echter maar een deel ecdysteron. Je moet dan denken aan hoeveelheden van 0,1 - 0,7 milligram per ons.

Resultaten
Nadat Gorelick de wortels [Root wounding] of de bladeren [Leaf wounding] van de spinazieplantjes met een schaartje had beschadigd, kon hij meer ecdysterone extraheren uit de bladeren.

Stelde hij in vitro spiercellen, samen met leucine, bloot aan extracten van de spinaziebladeren, dan namen de spiercellen meer leucine op [DPM] als de spinazieplantjes een etmaal eerder waren beschadigd. Dat wijst op een grotere anabole werking.


Waarom er in biologisch geteelde spinazie meer anabole ecdysteroiden zitten


Conclusie
De Israëli's kweekten hun spinazie in een kas. Hoewel de toename van ecdysterone door beschadiging van de spinazieplant verrassend groot is, is het feit dat de aanmaak van ecdysterone door beschadiging toeneemt te verwachten.

Planten maken ecdysteroïden om zich te beschermen tegen rupsen en andere insecten. Insecten maken ecdysteroïden aan als een soort groeihormoon. Ze gaan erdoor vervellen of verpoppen. Daardoor stoppen ze met het opeten van de plant - en neemt de kans toe dat ze worden opgegeten door vogels of kleine zoogdieren.

Dit betekent ook dat een spinazieplant meer ecdysteron aanmaakt naarmate er meer natuurlijke vraat plaatsvindt. Vraat zal vaker voorkomen als spinazie in een moestuin of op een akker groeit dan in een kas. Het zal bovendien vaker voorkomen als de teler geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Waarschijnlijk is de anabole werking van biologisch geteelde spinazie dus groter dan die van regulier geteelde spinazie.

Bron:
Plants (Basel). 2020 Jun 9;9(6):727.

Meer:
Eet spinazie en quinoa en leef langer (21-9-2019)
Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test (13-12-2016)


Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken Russische onderzoekers: werking ecdysteroiden vergelijkbaar met die van Dianabol Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie

Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Het lijkt erop dat die oude Russische studies de spijker op de kop sloegen. Ecdysterone, de meest verkochte ecdysteroïde in supplementenland, heeft inderdaad een anabole werking.

Russische onderzoekers: anabole werking ecdysteroïden vergelijkbaar met die van Dianabol
Geloven of niet-geloven? Wij komen er niet uit.

Anabole werking ecdysterone sterk genoeg voor dopingclassificatie
Duitse biochemici hebben opgehelderd hoe ecdysterone spiervezels groter en sterker maakt - en denken dat het natuurlijke anabool ouderen kan helpen om hun spieren sterk te houden.