|
Waarom er in biologisch geteelde spinazie meer anabole ecdysteroïden zitten
Popeye, de sterkste matroos ter wereld, dankt zijn superieure spierkracht aan spinazie. Dat weet iedereen. Volgens een in vitro-studie, die in 2020 verscheen in Plants, kan de formidabele zeeman nog sterker worden als hij spinazie gebruikt die is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen.
Studie
Meer over de anabole werking van ecdysteron lees je hier. Het stuk dateert uit 2019, maar de inhoud is nog steeds actueel.
Spinazie is een goede bron van ecdysteroïden. In 100 gram gedroogd spinazieblad kan 10 milligram ecdysteroïden zitten. Daarvan is echter maar een deel ecdysteron. Je moet dan denken aan hoeveelheden van 0,1 - 0,7 milligram per ons.
Resultaten
Stelde hij in vitro spiercellen, samen met leucine, bloot aan extracten van de spinaziebladeren, dan namen de spiercellen meer leucine op [DPM] als de spinazieplantjes een etmaal eerder waren beschadigd. Dat wijst op een grotere anabole werking.
Conclusie
Planten maken ecdysteroïden om zich te beschermen tegen rupsen en andere insecten. Insecten maken ecdysteroïden aan als een soort groeihormoon. Ze gaan erdoor vervellen of verpoppen. Daardoor stoppen ze met het opeten van de plant - en neemt de kans toe dat ze worden opgegeten door vogels of kleine zoogdieren.
Dit betekent ook dat een spinazieplant meer ecdysteron aanmaakt naarmate er meer natuurlijke vraat plaatsvindt. Vraat zal vaker voorkomen als spinazie in een moestuin of op een akker groeit dan in een kas. Het zal bovendien vaker voorkomen als de teler geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Waarschijnlijk is de anabole werking van biologisch geteelde spinazie dus groter dan die van regulier geteelde spinazie.
Bron: Meer:
|
|