Opgeladen: 23-5-2021
Opgeborgen in: Afslanken, Vitamines, Vitamine D
Translation: Gyms closed? Vitamin D keeps your fat percentage low (24-5-2021)

Kun je niet trainen? Vitamine D houdt je vetpercentage laag

Kun je niet trainen? Vitamine D houdt je vetpercentage laag
Hoe je vetpercentage reageert op gedwongen inactiviteit, hangt voor een belangrijk deel af van je vitamine D-spiegel. Dat suggereert een kleine humane studie, die de Japanse onderzoekers van Nagoya University publiceerden in Nutrition & Metabolism.

Studie
De onderzoekers bepaalden in maart 2020 van 42 mannelijke elite-sporters de lichaamssamenstelling. 27 sporters die dat wilden, kregen een vitamine D-supplement en gingen dat gedurende 3 maanden gebruiken. Het product in kwestie was Vitamin D Super 1000 IU Nature Made van Otsuka Pharmaceutical.

De overige 15 sporters gebruikten geen vitamine D.

Een maand nadat de studie was begonnen, werd Japan getroffen door het coronavirus en gingen de trainingsfaciliteiten dicht. De laatste twee maanden konden de sporters dus niet trainen. Toen de 3 maanden voorbij waren, onderzochten de Japanners de atleten opnieuw.

Resultaten
Het vetpercentage van de atleten die geen vitamine D hadden gebruikt, steeg met 1.9 punten. Bij de sporters die wel vitamine D hadden geslikt, bleef de stijging van het vetpercentage beperkt tot 0.2 punten.

Klik op de tabel en figuur hieronder voor grotere versies.


Kun je niet trainen? Vitamine D houdt je vetpercentage laag


Kun je niet trainen? Vitamine D houdt je vetpercentage laagHoe groter de mate waarin de vitamine D-spiegel was gestegen, hoe geringer de toename van het vetpercentage.

Conclusie
"Vitamin D supplementation might have preferable effect on maintaining athletes' body composition under circumstances where sports activity has decreased", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2021 May 21;18(1):51.

Meer:
Afslankdieet werkt beter in combinatie met extra vitamine D (17-5-2015)
Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D (23-1-2015)
Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa (28-10-2012)


Bescheiden dosis vitamine D vergroot vetvrije massa Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D

Bescheiden dosis vitamine D vergroot vetvrije massa
Als gezonde, normale en niet-sportieve mensen gedurende een jaar elke dag een bescheiden dosis vitamine D3 nemen, dan neemt hun vetvrije massa met een halve kilo toe.

Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker
Pakweg de helft van iedereen die te dik is en lichaamsvet wil verliezen zal beter reageren op een caloriearm dieet door suppletie met vitamine D3.

Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D
Als je ratten hoogcalorische voeding geeft, dan worden ze natuurlijk vetter. Geef je de dieren ook extra vitamine D en calcium door hun voer, dan gebeurt er iets wat bodybuilders behoorlijk interessant zullen vinden.