Opgeladen: 6-11-2020
Opgeborgen in: Krachttraining, Krachttraining & zuurstofmanipulatie
Translation: Strength training in a hypoxia tent results in more muscle mass and more fat loss (7-11-2020)

Krachtraining in een hypoxiatent leidt tot meer spiermassa en meer vetverlies

Krachtraining in een hypoxiatent leidt tot meer spiermassa en meer vetverlies
Het kost enkele duizenden euro's, maar als je bereid bent die te investeren in een hypoxiatent en een -generator, dan heb je daarmee misschien een instrument in handen om je krachttrainingen effectiever te maken. Volgens de Spaanse wetenschapper Ismael Martinez Guardado leiden workouts in een zuurstofarme omgeving tot meer spiermassa en vooral meer vetverlies dan workouts onder normale omstandigheden.

Studie
Martinez-Guardado liet 32 proefpersonen, die nog niet eerder aan krachttraining hadden gedaan, gedurende 7 weken 3 keer per week trainen met gewichten. De proefpersonen trainden met 65-80 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 rep konden maken, rustten 90 seconden tussen hun sets, en maakten 3 sets per oefening. De trainingsroutines bestonden uit bench presses, curls, french presses, rows en squats.

De helft van de proefpersonen trainde in een standaard omgeving. De andere helft trainde in een CAT-430-tent, waar het zuurstofgehalte van de lucht door een CAT-12 hypoxia generator was gereduceerd tot 13 procent. Normaliter bestaat de lucht voor 20 procent uit zuurstof. Lucht die voor 13 procent uit zuurstof bestaat vind je in de bergen op 4300 meter hoogte.

Krachtraining in een hypoxiatent leidt tot meer spiermassa en meer vetverlies
Zowel de tent als generator waren producten van het Amerikaanse Colorado Altitude Training.

Resultaten
Uitgedrukt in kilo's was het effect van krachttrainen in een hypoxiatent misschien niet overdonderend. De hypoxiagroep verloor 630 gram lichaamsvet, terwijl de normoxiagroep 270 gram vet won. De hypoxiagroep won 760 gram vetvrije massa, de normoxiagroep 520 gram.

Maar als je kijkt naar de relatieve verschillen tussen de twee groepen, [Tabel] dan verandert het beeld. Dan blijkt dat krachttrainen in een hypoxiatent leidt tot meer spiergroei en fiks meer vetverlies.

De figuur hieronder is niet compleet. Klik er op voor een volledige versie.


Krachtraining in een hypoxiatent leidt tot meer spiermassa en meer vetverlies


Het trainen in een zuurstofarme omgeving had geen effect op de toename van de spierkracht.

Wel werd het bloed van de proefpersonen in de hypoxiagroep stroperiger. Dat wijst op een verhoogde aanmaak van rode bloedcellen. Omdat rode bloedcellen zuurstof transporteren, kan dit betekenen dat het uithoudingsvermoegen van de mannen in deze groep toenam.


Krachtraining in een hypoxiatent leidt tot meer spiermassa en meer vetverlies


Conclusie
"Resistance training under hypoxic conditions could increase muscle mass and decrease fat mass more effectively than training performed in normoxia, but without contributing to greater muscle strength", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

Bron:
Biol Sport. 2020 Jun;37(2):121-129.

Meer:
Verhoogde groeihormoonpiek maakt trainen in de hypoxiagym effectiever (25-2-2012)
Bodybuilders groeien vijf keer sneller in de hypoxiagym (29-5-2011)
Zuurstoftekort maakt krachttraining effectiever (23-12-2009)


Heup gebroken? Krachttraining vergroot de kans dat je over een jaar nog in leven bent Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week Deze vorm van krachttraining is net zo goed voor hart en bloedvaten als hardlopen

Heup gebroken? Krachttraining vergroot de kans dat je over een jaar nog in leven bent
Als ouderen die hun heup hebben gebroken twee keer per week gaan krachttrainen, reduceert de kans dat ze in verzorgingstehuis moeten worden opgenomen.

Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week
Dat rapporteren Braziliaanse onderzoekers van de Universidade Federal do Rio de Janeiro in Neuropsychobiology.

Deze vorm van krachttraining is net zo goed voor hart en bloedvaten als hardlopen
Krachttraining is vooral goed voor de lichaamssamenstelling en de kracht, duurtraining is vooral goed voor hart- en bloedvaten. Dat zeggen de leerboeken tenminste.