Opgeladen: 11-12-2023
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Breinversterkers,
Translation: Lion's mane extract improves reaction speed and reduces stress (12-12-2023)

Sneller reageren met minder stress door Lion's mane

Suppletie met Lion's mane-extract vergroot al een uur na inname de reactiesnelheid. Neem je het enkele weken, dan vermindert de hoeveelheid psychologische stress die je ervaart.


Sneller reageren met minder stress door Lion's mane


Studie
Britse psychologen, verbonden aan Northumbria University, verdeelden 41 mannen van 18-45 jaar in 2 groepen. Gedurende 4 weken slikten de mannen in de controlegroep dagelijks een placebo, terwijl de mannen in de experimentele groep dagelijks 1800 milligram Lion's mane-extract innamen.

De mannen gebruikten een product van het Amerikaanse Sempera Organics. Het is op de markt als SO-DSX1. We hebben geen gegevens over de samenstelling van SO-DSX1 kunnen vinden.

Resultaten
De onderzoekers bepaalden het effect van suppletie op een breed spectrum aan psychologische parameters. Je ziet ze hieronder. Op de meeste daarvan had Lion's mane geen noemenswaardig effect.


Sneller reageren met minder stress door Lion's mane


Het extract had, een uur na inname, wel effect op de reactiesnelheid. Die bepaalden de onderzoekers met de Stroop-test. Die neem je af als je achter een computerscherm zit. De onderzoekers vermoeden dat deze toename van de reactiesnelheid wordt veroorzaakt doordat Lion's mane de activiteit van BDNF in de hersenen vergroot.


Sneller reageren met minder stress door Lion's mane


Sneller reageren met minder stress door Lion's mane


Een ander effect dat de Britse psychologen konden aantonen, was de afname van de stress bij de proefpersonen na enkele weken van suppletie. Die afname is mogelijk het gevolg van het dempende effect van Lion's mane op ontstekingsfactoren als TNF-alpha, vermoeden de Britten.

Conclusie
"It is crucial that further investigation is conducted employing larger sample sizes", schrijven de Britten.

"The research field to date is still within its infancy, and findings from this trial offer a promising avenue of interest, and further work is encouraged in this area."

Bron:
Nutrients. 2023 Nov 20;15(22):4842.

Meer:
Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken (25-2-2023)
Lion's Mane als levensverlenger (1-8-2019)
Humane studie: Lion's Mane is een breinbooster (28-2-2018)
Lion's Mane, de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter (22-10-2015)


Slaapextensie maakt sporters sneller Gebruik gember, denk sneller Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid

Slaapextensie maakt sporters sneller
Als sporters zichzelf dwingen om per etmaal twee uur extra te slapen, dan neemt hun reactiesnelheid toe.

Gebruik gember, denk sneller
Thaise onderzoekers gaven gemberextract aan vrouwen van 50-60 jaar, en ontdekten dat de vrouwen daardoor sneller gegevens uit hun geheugen konden oproepen en sneller beslissingen konden nemen.

Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid
Dit onderzoek suggereert dat Rhodiola rosea interessant is voor vechtsporters, teamsporters, gamers en deelnemers aan TV-spelletjes waarbij je zo snel mogelijk op een knop schijnt te moeten drukken.