Opgeladen: 7-4-2023
Opgeborgen in: Plantenextracten, Ongewone anabole strategieën, Nep en onzin?
Translation: Does Myotor really work that well? (8-4-2023)

Werkt Myotor echt zo goed?

Een paar dagen geleden zag we op wat op het eerste gezicht een ordinaire pot whey leek, iets staan wat we niet kenden. 'Myotor', lazen we. Na een paar dagen tijd zoek maken in de electrische bibliotheek die internet heet weten we ongeveer wat voor spul Myotor is. We weten alleen niet wat we ervan moeten denken.


Werkt Myotor echt zo goed?


Myotor
Myotor is ook bekend als LI12542F6 en RipFactor [prnewswire.com]. Die namen zullen we in dit bericht niet gebruiken.

Myotor is een proprietary herbal blend. Het is een mengsel van 2 extracten. Het bestaat voor 2 delen uit een extract van de gedroogde bloemen van de distel Sphaeranthus indicus en voor 1 deel uit extract van de schors van de mangoboom Mangifera indica. Beide extracten zijn al geruime tijd op de markt. Ze zitten in formules die ontstekingen moeten remmen en diabetes type-2 zouden verzachten.

Myotor is bedacht door het Indiase Laila Nutraceuticals. Dat bedrijf grossiert in patenten die het effect beschrijven van bestanddelen en combinaties van geneeskrachtige extracten bij een keur aan ziekten en aandoeningen. [justia.com]

Tien jaar geleden schreven we over een andere, door Laila gepatenteerd combinatie. Dat was Meratrim, een mengsel van extracten van Sphaeranthus indicus en Garcinia mangostana. Proefpersonen die het gebruikten zouden in 2 maanden maar liefst 5.2 kilo kunnen afvallen.

In 2019 publiceerden onderzoekers van Laila Nutraceuticals een toxicologische studie naar Myotor. [Food Sci Nutr. 2019 Jan 29;7(2):817-33.] Uit dat onderzoek, dat tussen twee haakjes concludeerde dat Myotor betrekkelijk veilig was, snaaiden we de figuur hieronder. Je kijkt naar een HPLC-inhoudsanalyse van Myotor.

Zoals je ziet zijn mangiferine en 7-alpha-hydroxy-frullanolide twee van de belangrijkste phytochemicals in Myotor.


Werkt Myotor echt zo goed?


Werkt Myotor echt zo goed?


#1 Mangiferine
Myotor bestaat voor 2.5 procent uit mangiferine. In dierstudies vergroot mangiferine de gevoeligheid voor insuline. [PLoS One. 2017 Mar 2;12(3):e0173028.] Als je de effectieve doses vertaalt naar mensen, dan kom je op ongeveer 200-400 milligram mangiferine per dag.

Moet je dat halen uit Myotor, wel, dan praat je voor iemand van 80 kilo over 8-16 gram per dag. Die dosis is zeer waarschijnlijk niet veilig.

#2 7-alpha-hydroxy-frullanolide
Waarschijnlijk mede dankzij 7-alpha-hydroxy-frullanolide door analogen daarvan verbeteren extracten van Sphaeranthus indicus de opname van insuline door cellen. [Pharm Biol. 2010 Dec;48(12):1371-5.] Het humane equivalent van de doses die daarvoor nodig zouden zijn, is 2-4 gram per dag.


Werkt Myotor echt zo goed?


Ook van die doses hoor je ons niet zeggen dat ze veilig zijn.

Studie
Onderzoekers van Laila publiceerden in het vroege voorjaar van 2023 een humane studie waaraan 40 mannen van 18-40 jaar, die trainden in een fitnesscentrum, meewerkten als proefpersoon.

Gedurende 8 weken slikte de helft van de mannen elke dag 650 milligram Myotor. De andere helft kreeg een placebo.

Resultaten
De proefpersonen die Myotor slikten, werden significant sterker dan de proefpersonen in de placebogroep. Ze bouwden bovendien meer spiermassa op en verloren een beetje vetmassa.

Klik op de tabellen voor een grotere versie.


Werkt Myotor echt zo goed?


Werkt Myotor echt zo goed?


Werkt Myotor echt zo goed?


Opmerkelijk was dat suppletie de concentratie testosteron verhoogde en die van cortisol verlaagde.

Conclusie
Kennelijk versterken mangiferine en 7-alpha-hydroxy-frullanolide elkaars werking op een manier die we nog niet eerder hebben gezien. Anders is moeilijk voorstelbaar hoe zulke betrekkelijk geringe hoeveelheden zulke sterke en overtuigende effecten hebben.

Of de gesponsorde studie van Laila Nutraceuticals geeft een overtrokken beeld van de werking van Myotor. Dat kan natuurlijk ook.

Bron:
Food Nutr Res. 2023 Jan 27;67.

Meer:
Shilajit activeert biosynthese spiercollageen (7-1-2023)
Pinoresinol en vanillic acid | Eenvoudige plantenstoffen die de anabole werking van IGF-1 imiteren (28-8-2022)
Paraxanthine maakt spieren groter, sterker en taaier | Dierstudie (1-5-2022)


Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen Humane studie: fitter door Gotu Kola

Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging
Een supplement met een extract van de bessen van Schisandra chinensis vergroot de toename van de spierkracht door laag-intensieve beweging.

Red Ginseng stimuleert spiergroei, vergroot uithoudingsvermogen
In ginseng zitten steroidachtige stoffen als Rg1 en Rg3, die in reageerbuisstudies en dierstudies spiergroei stimuleren.

Humane studie: fitter door Gotu Kola
Drie maanden suppletie met een extract van de longevity herbal Gotu Kola - wetenschappelijke naam: Centella asiatica - maakt 65-plussers fitter.