Opgeladen: 23-2-2023
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Stikstofmonoxide, Rode biet
Translation: Diet containing beetroot, arugula and other nitrate sources protects against heart failure (24-2-2023)

Rode biet, rucola en andere nitraatbronnen beschermen tegen hartfalen

Recent schreven we over het milde positieve effect van een voedingspatroon met relatief veel nitraat op de spierkracht en het skelet. Een voeding met veel natuurlijk nitraat vermindert misschien ook de kans op hartfalen.


Een paar dagen geleden schreven we over het milde positieve effect van een voedingspatroon met relatief veel nitraat op de spierkracht. Zo voedingspatroon vermindert misschien ook de kans op hartfalen.


Studie
Zhuo Wu en Ting Tian, twee onderzoekers van Nanjing Medical University in China, gebruikten gegevens die waren verzameld in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey. De Amerikanen hadden bij in totaal 14894 studiedeelnemers de concentratie nitraat in de urine gemeten, en aan de studiedeelnemers gevraagd of ze een hart- of vaatziekte hadden.

De concentratie nitraat in de urine geeft een goed idee van de inname van nitraat. Nitraten zitten vooral in groenten als rucola, bieten en spinazie, en fungeren in het lichaam als een precursor van stikstofmonoxide. Die stof maakt bloedvaten soepeler, waardoor de bloeddruk zakt en de bloedtoevoer naar de cellen verbetert.

Resultaten
Wu en Tian verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van de concentratie nitraat in hun urine in 4 even grote groepen [Q1 = laagste concentratie; Q4 hoogste concentratie].

Toen ze de mogelijke invloed van een aantal andere leefstijlfactoren hadden weggepoetst, zagen ze dat in de groep met de hoogste nitraatinname de kans op hartfalen 63 procent kleiner was dan in de groep met de laagste nitraatinname.


Rode biet, rucola en andere nitraatbronnen beschermen tegen hartfalen


Rode biet, rucola en andere nitraatbronnen beschermen tegen hartfalen


In de tabel hierboven [klik erop voor een grotere versie] splitsten de onderzoekers hun gegevens uit naar leeftijd en geslacht. Vooral mannen en individuen onder de 60 lijken baat te hebben bij een voedingspatroon met relatief veel nitraat.

Wu en Tian keken ook naar andere hartaandoeningen, zoals angina pectoris en hartinfarcten. Daar vonden ze wel positieve trends, maar geen beschermende effecten met een statistische significantie waarvan bieten- en spinazietelers blij en gelukkig worden.

Conclusie
"A raised intake of dietary nitrate may help resist the occurrence of congestive heart failure in particular populations", resumeren de onderzoekers.

Bron:
BMC Cardiovasc Disord. 2020 Nov 25;20(1):498.

Meer:
Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen (22-8-2021)
Granaatappelsap verlaagt bloeddruk (16-9-2016)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)


Moeten patienten met hartfalen Q10 op recept kunnen krijgen? Vitamine D beschermt tegen hartfalen Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte

Moeten patiënten met hartfalen Q10 op recept kunnen krijgen?
Q10 verbetert het functioneren van het hart en de overlevingskansen.

Vitamine D beschermt tegen hartfalen
Een tekort aan vitamine D kan de kans op hartfalen flink verhogen.

Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte
Gisteren schreven we over een Zweedse humane studie, waarin dagelijkse suppletie met 200 microgram selenium en 200 milligram Q10 de IGF-1-spiegel verhoogde. Diezelfde combinatie...