Opgeladen: 25-8-2023
Opgeborgen in: Noten, Depressie
Translation: A few nuts every day, less chance of depression (26-8-2023)

Elke dag een paar noten, minder kans op depressie

Komt het omdat noten een goede bron zijn van selenium, waardoor het lichaam makkelijker vrije radicalen kan uitschakelen? Zijn het de vetzuren? Of sterolen? Het onderzoek dat recent verscheen in Clinical Nutrition maakt ons niet wijzer over het mechanisme waarlangs de noten invloed kunnen hebben op de hersenchemie. Het vertelt alleen dat een bescheiden inname van noten de kans op depressie lijkt te verminderen.


Elke dag een paar noten, minder kans op depressie


Studie
Spaanse onderzoekers, verbonden aan de Universidad de Castilla-La Mancha, volgden een groep van iets meer dan 13504 Britten gedurende 5.3 jaar. De Spanjaarden gebruikten gegevens die in twee fases waren verzameld [2007-2012 en 2013-2020] zijn verzameld in de UK Biobank-studie.

De participanten in UK Biobank zijn niet meer piepjong. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers in het Spaanse project waarover we jelui op dit moment lastigvallen was 57.

Resultaten
Toen de studie begon, waren alle studiedeelnemers vrij van depressie. Ze waren niet gediagnosticeerd met een depressie, gebruikten geen antidepressiva en voelden zich niet depressief. In de loop van de studie stak bij 8.3 procent van de studiedeelnemers depressie de kop op.

Toen de onderzoekers keken naar leefstijlfactoren die de kans op depressie verminderden, zagen ze dat de studiedeelnemers die naar eigen zeggen dagelijks een kleine hoeveelheid noten verorberden 17 procent minder kans op depressie hadden. De Spanjaarden poetsten het effect van andere factoren, zoals BMI, roken, alcohol, groenten en fruit, lichaamsbeweging en slaap zo goed mogelijk weg.

Bij de studiedeelnemers die dagelijks meer dan 30 gram noten consumeerden, verdween de beschermende werking. 30 gram is ongeveer een handjevol noten.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Elke dag een paar noten, minder kans op depressie


Bron:
Clin Nutr. 2023 Sep;42(9):1728-36.

Meer:
Na de 50 houdt een voedingspatroon met noten je reactiesnelheid op niveau (19-10-2021)
Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten (11-7-2021)
Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten (9-5-2018)
Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag (21-8-2016)


Suppletie met 5-HTP en creatine verdrijft hardnekkige depressie SAMe verzacht depressie Zinksuppletie versus depressie

Suppletie met 5-HTP en creatine verdrijft hardnekkige depressie
Astronomische doses zijn onnodig.

SAMe verzacht depressie
Review van Italiaanse makelij.

Zinksuppletie versus depressie
Kleine humane trial.