Opgeladen: 17-9-2023
Opgeborgen in: Pompoenen, Cardiovasculaire gezondheid, Plantenextracten
Translation: After menopause, a daily teaspoon of pumpkin seed oil makes women healthier (18-9-2023)

Na de overgang maakt een dagelijkse theelepel olie van pompoenzaad vrouwen gezonder

Post-menopauzale vrouwen worden gezonder en voelen zich beter als ze dagelijks een beetje pompoenzaadolie binnenkrijgen. 2 gram per dag is voldoende. Dat is een bescheiden theelepel.


Post-menopauzale vrouwen worden geestelijk en lichamelijk gezonder als ze dagelijks 2 gram pompoenzaadolie binnenkrijgen. Dat is een bescheiden theelepel.


Studie
In 2011 publiceerden onderzoekers van de University of the West Indies in Jamaica een kleine trial, waaraan 35 vrouwen als proefpersoon meewerkten. Alle vrouwen hadden de overgang achter de rug. Ze waren dus, zoals wetenschappers liever zeggen, post-menopauzaal.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 2 groepen. Gedurende 12 weken slikte de ene groep dagelijks 2 gram olie uit pompoenzaden. Dat komt, als je supplementen gebruikt, meestal neer op 2-4 capsules per dag. Als je olie uit een fles gebruikt, is het een bescheiden theelepel. Dit was de experimentele groep. [PSO]

De vrouwen in de controlegroep slikten olie van tarwekiemen. [WGO]


Post-menopauzale vrouwen worden geestelijk en lichamelijk gezonder als ze dagelijks 2 gram pompoenzaadolie binnenkrijgen. Dat is een bescheiden theelepel.


Resultaten
Bij de vrouwen die pompoenzaadolie gebruikten, verminderde de diastolische bloeddruk met 5 punten. Daarnaast steeg de concentratie HDL met 0.15 punten.

Volgens statistische tests waren die effecten echter niet overweldigend, aldus de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Na de overgang maakt een dagelijkse theelepel olie van pompoenzaad vrouwen gezonder


De verschuivingen in de experimentele groep waren statistisch significant. Dat gold echter niet voor de verschillen tussen de controle- en de experimentele groep na 12 weken suppletie. Hoe je zo'n uitkomst in dit soort studies interpretereert, hangt in de praktijk af van het been waarmee je uit bed bent gestapt.

Toen de 12 weken voorbij waren, was in de experimentele groep de score op de total severity of menopausal symptom score verbeterd. In deze groep rapporteerden de vrouwen minder pijn in hun gewrichten, minder hoofdpijn en minder opvliegers. Alweer waren de effecten niet denderend.


Na de overgang maakt een dagelijkse theelepel olie van pompoenzaad vrouwen gezonder


Lignanen
Volgens de onderzoekers verklaart de aanwezigheid van lignanen als secoisolariciresinol misschien de gemeten effecten. Veel lignanen kunnen interacteren met de estradiolreceptor en hebben daardoor zowel oestrogene als antioestrogene effecten.

Andere mogelijke actieve stoffen in pompoenzaadolie zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, sterolen en carotenoïden. [Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394.]

Bron:
Climacteric. 2011 Oct;14(5):558-64.

Meer:
Wat helpt beter tegen prostaatklachten? Pompoenzaad of een supplement met extract? (19-7-2022)
Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert (16-4-2021)
Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht (6-3-2013)
Pompoenextract voert aanmaak insuline op (11-7-2007)


Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze Extract van hop vergroot botdichtheid Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandeling

Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze
Humane studie uit India.

Extract van hop vergroot botdichtheid
Suppletie met een extract van hop vergroot de botdichtheid bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben.

Fit na de menopauze? Kan prima zonder hormoonbehandeling
Canadese bewegingswetenschappers lieten gezonde post-menopauzale vrouwen hardlopen - met en zonder synthetische hormonen.