Opgeladen: 21-11-2019
Opgeborgen in: Plantenextracten, Suppletie voor uithoudingsvermogen, NO-boosters
Translation: Red spinach extracts come in different shapes and sizes (22-11-2019)

Red spinach komt in soorten en maten

Red spinach komt in soorten en maten
Gisteren schreven we over een humaan onderzoek waarin sporters na een week suppletie met red spinach-extract een tijdrit van 4 kilometer in een significant kortere tijd konden afleggen dan na inname van een placebo. In 2017 publiceerden Amerikaanse wetenschappers van Auburn University ook al een humane studie waarin red spinach-suppletie een ergogeen effect bleek te hebben.

Humane studie
De onderzoekers bepaalden het uithoudingsvermogen van 15 recreatieve sporters 2 keer met een inspanningstest. De ene keer hadden de proefpersonen 60-75 minuten voor de test een placebo ingenomen, de andere keer capsules met 1 gram red spinach-extract.

Het gebruikte supplement was Oxystorm, een product van DolCas Biotech. [dolcas-biotech.com] DolCas Biotech sponsorde het onderzoek.

Een gram Oxystorm bevat, net als het product waarover we gisteren schreven, 90 milligram nitraat. Oxystorm is echter niet gemaakt van Amaranthus tricolor, maar van het verwante Amaranthus dubius. Net als Amaranthus tricolor is Amaranthus dubius een eetbare groente, en ook die groente heet red spinach.


Red spinach komt in soorten en maten


Prestatieverbetering
Het extract verhoogde de concentratie nitraat in het bloed, maar had geen statistisch significant effect op de time to exhaustion.


Red spinach komt in soorten en maten

Red spinach komt in soorten en maten


Red spinach verlegde de ventilatory threshold een beetje. Gebruikers konden zich intensiever inspannen voordat ze zuurstofschuld opbouwden, en dieper moesten gaan ademhalen om hun spieren van voldoende zuurstof te voorzien.

Het gevonden effect is subtiel, en minder overtuigend dan het effect van de studie waarover we gisteren schreven. Dat is logisch. In de studie van gisteren slikten de proefpersonen een red spinach-extract gedurende 8 dagen. Nitraten werken beter na een oplaadfase.

Bron:
Sports (Basel). 2017 Oct 16;5(4).

Meer:
Red spinach als natuurlijke NO-booster (20-11-2019)
Sporters presteren beter na zes dagen spinazie, boerenkool of bieten eten (1-10-2016)
Spinazie en rucola net zo interessant voor sporters als rode bieten (15-5-2016)


Oplaadfase vergroot prestatieverbetering door nitraten

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten

Oplaadfase vergroot prestatieverbetering door nitraten
Sporters die 2-3 uur voor een training of wedstrijd een portie nitraten innemen - bijvoorbeeld in de vorm van spinazie, beetroot of kaliumnitraat - presteren beter. Diezelfde sporters gaan nog beter presteren als ze gedurende 2 weken elke dag zo'n dosis nitraten innemen.

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen
Het nitraatrijke sap van de rode biet is niet alleen een interessant supplement van traditionele duursporters, maar ook voor sporters voor wie korte maar explosieve inspanningen relevant zijn, zoals vechtsporters, teamsporters, speerwerpers en kogelstoters.

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten
Volgens een humane studie, die Schotse bewegingswetenschappers publiceerden in Nitric Oxide, werken nitraten optimaal als het lichaam ook een redelijke hoeveelheid ultraviolet licht ontvangt.