Opgepoetst: 27-11-2022
Opgeladen: 4-3-2015
Opgeborgen in: Creatine, Cafeïne
Translation: Golfers hit further with creatine supplement (2-4-2015)

Supplement met creatine laat golfers verder slaan

Het werkt nog ook, het supplement dat het Amerikaanse Purity Products speciaal voor golfers in de markt heeft gezet. Het heet Strong Drive, het belangrijkste bestanddeel is creatine, en volgens een onderzoek van Tim Ziegenfuss meppen golfers hun ballen 14 meter verder nadat ze Strong Drive een maand hebben gebruikt.


Supplement met creatine laat golfers verder slaanStrong Drive
In Strong Drive zit een poeder. Gebruikers moeten twee keer per dag 15 gram daarvan oplossen in een glas water, en dat opdrinken. Zo krijgen ze dagelijks 10 gram creatine, 50 milligram cafeïne en 3 milligram boron binnen.

Volgens eerdere studies doet een dosis van een paar milligram boron helemaal niets, maar verhoogt een veelvoud daarvan de aanmaak van testosteron. Je kunt speculeren dat daardoor spieren een beetje sneller groeien en de spierkracht toeneemt.

De vorm van boron in Strong Drive is calcium fructoborate, een verbinding beter opneembaar zou zijn dan de boronverbindingen die normaliter in supplementen zitten. [J Diet Suppl. 2009;6(3):211-26.] Hierboven zie je de structuurformule van fructoborate.


Supplement met creatine laat golfers verder slaanEr zijn studies waarin calcium fructoborate versleten kniegewrichten beter laat functioneren [Clin Interv Aging. 2014 Jun 5;9:895-9.] en de ontstekingen bij artrose afzwakt. [Biol Trace Elem Res. 2011 Dec;144(1-3):253-63.]

Studie
In 2015 publiceerde de Journal of the International Society of Sports Nutrition een studie waarin Ziegenfuss en zijn collega's 14 mannelijke golfers 30 dagen Strong Drive [SD] lieten gebruiken en 13 golfers een placebo [PLA] gaven. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 30 jaar, hun handicap was 5-15.


Supplement met creatine laat golfers verder slaanResultaten
Voordat de suppletie begon en nadat de golfers het supplement 30 dagen hadden gebruikt, bepaalden de onderzoekers hoe ver de mannen hun ballen konden slaan.

Het sterkste effect dat de onderzoekers vonden zie je hieronder. Je kijkt naar de best drive distance. Bij de placebogebruikers [zwarte balkjes] bleef die constant, bij de gebruikers van Strong Drive nam die met 5 procent toe. Het supplement verlengde de best drive distance met 13,6 yards. Dat is 13.7 meter.


Supplement met creatine laat golfers verder slaanSlot
Je vraagt je natuurlijk af of een supplement met alleen creatine niet net zo goed had gewerkt als het prijzige Strong Drive van Purity Products. Maar op die vraag geeft deze studie geen antwoord. Hun studie werd overigens betaald door Purity Products.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jan 21;12(1):4.

Meer:
Fosfatidylserine laat golfers zuiverder slaan (7-12-2007)


Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter?

Fenegriek verbetert werking creatine

Combinatie van Astragalus en Ginseng verbetert werking creatine

Creatine alleen, creatine plus maltodextrine of creatine plus kaneel - wat werkt beter?
Onderzoek beproeft het effect van Cinnulin op de opname van creatine.

Fenegriek verbetert werking creatine
Sporters nemen creatine beter op in combinatie met 50-100 gram snel opneembare koolhydraten die de glucosespiegel opjagen. Er is een alternatief.

Combinatie van Astragalus en Ginseng verbetert werking creatine
Een combinatie van astragalus, ginseng en creatine werkt beter dan creatine alleen.