Opgeladen: 29-10-2023
Opgeborgen in: Tai-chi, yoga & meditatie, Ziekte van Parkinson
Translation: Tai-Chi slows down the progression of Parkinson's disease (30-10-2023)

Tai-Chi vertraagt verloop van de ziekte van Parkinson

Tai-Chi heeft, als je studies mag geloven, gunstige effecten op de hormoonhuishouding, het immuunsysteem en de kwaliteit van de slaap, maar daar houden de weldadige effecten van Tai-Chi niet op, suggereert een Chinees onderzoek in de Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. Neurologen van Shanghai Jiao Tong University ontdekten dat Tai-Chi het verloop van de ziekte van Parkinson vertraagt.


Tai-Chi vertraagt verloop van de ziekte van Parkinson


Studie
De onderzoekers verzamelden in 2016-2018 een groep van enkele honderden fysiek niet-actieve proefpersonen bij wie de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Een deel van de proefpersonen kreeg een standaardbehandeling [Control], een ander deel ging naast de standaardbehandeling ook 2 keer per week Tai-Chi beoefenen. Elke sessie duurde 60 minuten.

De onderzoekers volgden de proefpersonen tot 2022. De Chinezen volgden de gemiddelde studiedeelnemers iets meer dan 4 jaar. Gedurende die periode bepaalden ze elk jaar de progressie van de ziekte.

Resultaten
Bij de proefpersonen in de Tai-Chi-groep vorderde de ziekte minder snel dan in de controlegroep. Dat vertelt de eerste figuur hieronder. UPDRS = Unified Parkinson' s Disease Rating Scale.

In de controlegroep steeg de dosis levedopa [LEDD] die de proefpersonen volgens hun artsen nodig hadden, maar dat gebeurde niet in de experimentele groep. Dat zie je in de tweede figuur.


Tai-Chi vertraagt verloop van de ziekte van Parkinson

Tai-Chi vertraagt verloop van de ziekte van Parkinson


Tai-Chi vertraagde verminderde de eerste jaren de kans dat de proefpersonen meer medische hulp nodig hadden. De groep bij wie de ziekte kennelijk stabiel bleef, was bij de Tai-Chi-proefpersonen in ieder geval groter dan bij de proefpersonen in de controlegroep. In het laatste jaar van de studie was dat positieve effect verdwenen.


Tai-Chi vertraagt verloop van de ziekte van Parkinson


Mechanisme
In een eerder gepubliceerd onderzoek rapporteerden de neurologen dat Tai-Chi in het bloed de concentratie IL-1-beta, IL-5, IL-7, IL-9, IL-13, MCP-1, MIP-1-alpha en GM-CSF verminderde. Ze vermoeden dat deze afname van de productie van ontstekingsfactoren verklaart hoe Tai-Chi het verloopp van de ziekte van Parkinson vertraagt.

Conclusie
"Tai Chi could be applied in the long-term management of Parkinson's Disease", schrijven de onderzoekers.

"The long-term beneficial effect on Parkinson's Disease could prolong the time during which patients are non-disabled, resulting in a higher quality of life, a lower caregiver burden and less drug usage."

Bron:
J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2023 Oct 24:jnnp-2022-330967.

Meer:
Zonlicht en vitamine D beschermen tegen de ziekte van Parkinson (23-7-2016)
Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson (29-9-2015)
Paprika's beschermen tegen de ziekte van Parkinson (14-12-2014)


Sporters hebben minder kans op de ziekte van Parkinson Krachttraining beschermt tegen de ziekte van Parkinson Hoe visolie beschermt tegen ziekte van Parkinson

Sporters hebben minder kans op de ziekte van Parkinson
Een leefstijl met veel beweging - en dan liefst met veel intensieve beweging of met veel beweging in de open lucht - beschermt tegen de ziekte van Parkinson.

Krachttraining beschermt tegen de ziekte van Parkinson
Dit kun je afleiden uit een studie die Amerikaanse epidemiologen van de National Institute of Environmental Health Sciences publiceerden in Neurology.

Hoe visolie (misschien) beschermt tegen ziekte van Parkinson
Visolie beschermt de cellen die dopamine produceren. Dierstudie.