Opgeladen: 4-4-2024
Opgeborgen in: Visolie, Breinversterkers
Translation: Deficiency of omega-3 fatty acids hampers vegans' thought processes (5-4-2024)

Tekort aan omega-3-vetzuren fnuikt het veganistisch denkproces

Vegetariërs en zeker veganisten krijgen schrikbarend weinig omega-3-vetzuren als DHA en EPA binnen. Dat kan misschien verklaren waarom veganisten volgens een Australisch onderzoek meer moeite hebben om hun denkprocessen op de rails te houden.


Tekort aan omega-3-vetzuren fnuikt het veganistisch denkproces


Studie
Australische onderzoekers, verbonden aan Charles Darwin University, analyseerden het voedingspatroon van 695 gezonde volwassenen. De onderzoekers berekenden vervolgens hoeveel visvetzuren met een lange keten de studiedeelnemers dagelijks consumeerden.

Tot de omega-3-vetzuren met een lange keten behoren DHA, EPA en DPA. Het plantaardige alfa-linoleenzuur, een bestanddeel van lijnzaadolie en walnoten, valt er niet onder. Alfa-linoleenzuur heeft een korte keten, geen lange. Alfa-linoleenzuur kan in het lichaam omzetten in een omega-3-vetzuur met een lange keten, maar die transformatie verloopt bij de meeste mensen niet erg soepel.

Resultaten
De omnivore studiedeelnemers consumeerden 14 keer meer omega-3-vetzuren met een lange keten dan de vegetariërs. De EFSA vindt dat iedereen minstens 200 milligram DHA en EPA per dag zou moeten binnenkrijgen. De tabel hieronder laat zien dat de vegetariërs dat niet haalden.

Dat geldt in sterkere mate voor de veganisten. Hun inname van omega-3-vetzuren met een lange keten was nul.

Klik op de tabellen voor een grotere versie.


Tekort aan omega-3-vetzuren fnuikt het veganistisch denkproces


Tekort aan omega-3-vetzuren fnuikt het veganistisch denkproces


De onderzoekers lieten de studiedeelnemers een vragenlijst invullen aan de hand waarvan neurologen en psychiaters bepalen hoe impulsief mensen zijn. Ze gebruikten de elfste versie van de Barratt Impulsiveness Scale [BIS-11].

De tabel hierboven vertelt dat de veganisten hoger scoorden op één aspect van de BIS-11. De relatief hoge Attentionalscore geeft aan dat de veganisten een beetje meer moeite hadden om hun gedachten op de rails te houden. Ze stemden vaker in met stellingen als "I often have extraneous thoughts when thinking". Het verschil is onvoldoende om de Verenigde Naties voor een spoedzitting bijeen te roepen, maar goed - het is wel statistisch significant.

Omnivoren, vegetariërs en veganisten verschilden niet van elkaar als het ging om andere aspecten van impulsiviteit, zoals het dingen doen zonder daarbij na te denken of vooruitdenken.

Conclusie
"These findings highlight the potential relationships between dietary restrictions, lower omega-3 long-chain poly-unsaturated fatty acids intakes and some aspects of impulsiveness, which should be investigated in subsequent larger longitudinal studies that utilise objective measures of impulsivity", concluderen de Australiërs.

De onderzoekers pleiten dus voor meer onderzoek. Veganisten, vegetariërs en vleesverlaters die daar liever niet op willen wachten, kunnen natuurlijk nu al gaan denken aan suppletie met omega-3-vetzuren. In elke supplementenwinkel liggen producten met omega-3-vetzuren die zijn gewonnen uit algen. Volgens trials werken die prima.

Bron:
BMC Psychiatry. 2022 Mar 31;22(1):226.

Meer:
Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C (23-3-2022)
Meditatie houdt het concentratievermogen intact als de jaren gaan klimmen (16-4-2018)
Concentreren gaat beter door citicoline (5-6-2015)
Denken gaat beter met een multivitamine (13-2-2012)
Je kunt je niet concentreren? Eventjes sporten helpt (3-3-2010)


Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch Algen en paddenstoelen geen volwaardig alternatief voor vitamine B12-supplementen Vleesverlater heeft breekbare botten

Eco-Atkins: het Atkinsdieet, maar dan veganistisch
De harde kern van Atkins-bewonderaars moet niets hebben van het Eco-Atkinsdieet. Toch lijkt dat dieet te werken...

Algen en paddenstoelen geen volwaardig alternatief voor vitamine B12-supplementen
Praktijk en theorie zijn twee verschillende dingen, ontdekten Duitse onderzoekers die gedurende acht maanden het bloed van veganisten bestudeerden.

Vleesverlater heeft breekbare botten
Waarom de eiwittransitie misschien fout kan uitpakken voor mensen met zwakke botten.