Opgeladen: 9-10-2023
Opgeborgen in: Visolie, Immuunsysteem
Translation: Fish oil supplements reduce the risk of post-Covid-19 residual symptoms (10-10-2023)

Minder kans op nasleep Covid-19 door visolie

Supplementen met visolie verminderen de kans op vervelende en slepende symptomen die na een infectie met Covid-19 de kop op kunnen steken. Dat suggereert een epidemiologische studie uit Taiwan. Na het herstel van een infectie met SARS-CoV-2 hebben gebruikers van visolie minder kans op restverschijnselen als depressie, angst, slapeloosheid, spierpijn en hoesten.


Minder kans op nasleep Covid-19 door visolie


Studie
Onderzoekers van het Taiwanese Chi Mei Medical Center verzamelden gegevens van 16962 patiënten met Covid-19 via het TriNetX-netwerk. Dat is een electronisch systeem, waarin wereldwijd 120 academische ziekenhuizen geanonimiseerde gegevens van patiënten vastleggen. De patiënten hadden met elkaar gemeen dat ze in het half jaar dat voorafging aan hun besmetting met SARS-CoV-2 supplementen met visolie hadden gebruikt.

In het systeem zaten ook de gegevens van 2248803 patiënten die ook Covid-19 hadden gehad, maar geen visolie hadden gebruikt. Uit die groep stelden de Taiwanezen een controlegroep samen van 16962 patiënten die zoveel mogelijk leken op de supplementengebruikers. Ze keken daarbij naar voor de hand liggende factoren als leeftijd, geslacht, inkomen en onderliggende ziekte.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de kans op slepende klachten in het jaar nadat nadat het lichaam de infectie met SARS-CoV-2 heeft opgeruimd.

Resultaten
Van de patiënten die geen visolie hadden gebruikt, rapporteerde ongeveer 9 procent psychologische restsymptomen zoals depressie, angst en slapeloosheid. Bij de patiënten die wel visolie gebruikten, was dat 7 procent.


Minder kans op nasleep Covid-19 door visolieMinder kans op nasleep Covid-19 door visolie


Suppletie met visolie verminderde ook de kans op langdurige klachten als spierpijn en hoesten.

Toen de Taiwanezen bepaalden bij welke groepen suppletie met visolie effect leek te hebben en bij welke niet, ontdekten ze dat leeftijd en vaccinatie een rol speelde. De aanwijzingen dat visolie klachten verminderde waren vooral sterker bij zestigminners en patiënten die zich niet of slechts 1 keer hadden laten vaccineren.


Minder kans op nasleep Covid-19 door visolie


Conclusie
"These findings suggest the need for further investigation through placebo-controlled clinical trials to assess the potential of omega-3 PUFAs as a preventive approach to mitigate adverse mental health outcomes in the post-acute phase of COVID-19", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Brain Behav Immun. 2023 Sep 15:114:453-61.

Meer:
Omega-3-vetzuren reduceren kans op Covid-19, ziekenhuisopname en overlijden (9-4-2023)
Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur? (23-1-2023)


Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19 Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent Covid-patienten sneller beter door suppletie met quercetine-complex

Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19
Covid-19 is op dit moment niet meer de dodelijke aandoening die het was toen het virus vers uit het laboratorium tevoorschijn kwam kruipen. Toch kan SARS-CoV-2 je nog flink ziek maken.

Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent
Covid-19 is officieel voorbij en ook de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn hopen dat dit zo blijft. Maar voor het geval dat SARS-CoV-2 nog enkele pijlen op zijn boog heeft...

Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex
Quercetine heeft op zichzelf waarschijnlijk al een antivirale werking, en dat geldt wellicht dubbel en dwars voor vormen van quercetine met een verhoogde biobeschikbaarheid.