Opgeladen: 15-4-2024
Opgeborgen in: Vlees, Plantaardig eiwit, Eiwitten, Hart en bloedvaten, Glucose & insuline
Translation: You can expect these health effects if you replace meat with meat substitutes (16-4-2024)

Dit gebeurt er met je gezondheid als je vlees vervangt door vleesvervangers

Als je 8 weken lang alle vleesproducten in je dieet vervangt door vleesvervangers, dan verwacht je misschien dat je daardoor gezonder zal worden. In dat geval zullen de uitkomsten van dit onderzoek, dat binnenkort verschijnt in de American Journal of Clinical Nutrition, je niet bevallen.


Zo verandert je gezondheid als je vlees vervangt door vleesvervangers


Studie
Binnenkort publiceren onderzoekers van het Singapore Institute of Food and Biotechnology Innovation een trial waaraan 89 volwassenen als proefpersoon meewerkten. De studiedeelnemers hadden meer glucose in hun bloed dan wenselijk is, maar ze waren geen diabeet.

De helft van de proefpersonen at gedurende 8 weken vleesproducten [ABMD] die ze van de onderzoekers kregen. De andere helft at vleesvervangers [PBMD]. De vleesproducten en de vleesvervangers leverden evenveel eiwit, vet en koolhydraten.


Zo verandert je gezondheid als je vlees vervangt door vleesvervangers


Resultaten
In de periode van 8 weken zagen de onderzoekers bij hun proefpersonen een beperkt aantal subtiele metabole verschuivingen optreden. Bij de proefpersonen die vleesvervangers kregen, zakte de diastolische bloeddruk - de bloeddruk tussen twee hartslagen in - enkele punten.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Zo verandert je gezondheid als je vlees vervangt door vleesvervangers


Tegelijkertijd was er een tendens dat in de groep die vleesvervangers consumeerde de insulinehuishouding een beetje beter minder goed ging werken.

Conclusie
De onderzoekers moeten ietwat beteuterd vaststellen dat de vervanging van vlees door vleesvervangers de gezondheid niet verbetert. Dat hadden ze, op basis van de wetenschappelijke literatuur, wel verwacht.

Mischien is er, wat de samenstelling van vleesvervangers betreft, nog ruimte voor verbetering. De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek waarin voedingswetenschappers specifiek kijken naar de voedingsstoffen die wel - of juist niet - in vleesvervangers zitten.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2024 Apr 8:S0002-9165(24)00396-4. doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.04.006.

Meer:
Langer leven door dierlijk eiwit (8-4-2021)
Hogere consumptie van vlees, langere levensduur (3-8-2023)
Alleen maar vlees eten ongezond? Valt reuze mee... (15-2-2022)
Leef je langer als je veel vlees eet? | Telomeerstudie (20-8-2016)


Zoveel bonen moet je dagelijks eten om gezonder te worden Spieren opbouwen met pea protein gaat prima Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen

Zoveel bonen moet je dagelijks eten om gezonder te worden
Als je dagelijks 150 gram bonen inpast in je dieet, word je gezonder.

Spieren opbouwen met eiwit uit erwten gaat prima
Als je aan krachttraining doet, dan werken eiwitshakes met eiwit uit erwten net zo goed als shakes met whey-eiwit.

Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen
De biologische waarde van eiwit uit bonen is belabberd. Als je veganist bent en spiermassa wilt opbouwen, kun je dan toch eiwitten uit bonen gebruiken?