Opgeladen: 18-6-2022
Opgeborgen in: Spermidine, Langer leven door suppletie, Langer leven door leefstijl
Translation: Dietary spermidine extends your lifespan (by maybe 6 years) (19-6-2022)

Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)

In veel, heel veel voedingsmiddelen zit spermidine. Het is een polyamine waaraan de voedingswetenschap nooit veel aandacht aan heeft gegeven. Ten onrechte. Als er veel spermidine in je voeding zit, neemt je levensduur met mogelijk enkele jaren toe.


Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)Spermidine
Geef je spermidine aan muizen, dan vertraagt de veroudering van hun hartspier. [Nog een muizenstudie] Spermidine liet het aantal mitochondria toenemen.

Het humane equivalent van de dosis die hiervoor nodig is, is wel errug hoog. Je praat al snel over enkele honderden milligrammen per dag.

Het is vooral een groep Oostenrijkse wetenschappers, verbonden aan de University of Applied Sciences Wiener Neustadt, die zich bezighoudt met de longevity-effecten van spermidine. Zij publiceerden onder meer een kleine epidemiologische studie, waarin een relatief hoge spiegel van spermidine bij zestigplussers correleerde met een betere geheugenwerking.

In 2018 publiceerden de Oostenrijkers een kleine trial waarin suppletie met iets meer dan een milligram spermidine per dag het geheugen van zestigplussers beter leek te laten werken.


Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)Studie
In 2018 publiceerde Oostenrijkse onderzoekers, verbonden aan de Medical University of Innsbruck, een epidemiologische studie waarin ze een groep van 829 studiedeelnemers van 45-84 jaar twintig jaar volgden.

De onderzoekers kenden het dieet en de leefstijl van de studiedeelnemers, en gingen op zoek naar het verband tussen de inname van spermidine via voedingsmiddelen en longevity.

Resultaten
De belangrijkste bronnen van spermidine in de bestudeerde groep waren volle graanproducten, appels, peren en salades.


Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)Aan de hand van hun inname van spermidine verdeelden de Oostenrijkers hun studiedeelnemers in 3 even grote groepen.

Studiedeelnemers die minder dan 9.2 milligram spermidine per dag consumeerden vormden de low intake-groep, studiedeelnemers die dagelijks 9.2 tot 11.6 milligram consumeerden vormden de middle intake-groep en studiedeelnemers die meer dan 11.6 milligram spermidine per dag binnenkregen vormden de high intake-groep.

De kans op overlijden was het grootste in de groep met de lage inname, en het kleinste in de groep met de hoge inname. Rechts in de figuur hieronder was het verschil goed voor 5.7 jaar.


Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)Voedingspatroon met veel spermidine verlengt je levensduur (met misschien wel 6 jaar)De onderzoekers filterden meerde keren diverse andere factoren weg. Maar hoe grondig de onderzoekers dat ook deden, de levensverlengende werking bleef overeind.

Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Conclusie
"In summary, this study provides the first evidence, to our knowledge, for an association between nutrition rich in spermidine and increased survival in humans", resumeren de Oostenrijkers.

"If confirmed in future intervention trials, our study may have implications for health education at a population level advocating high spermidine content as a novel feature of a healthy diet."

Bron:
Am J Clin Nutr 2018;108:371-80.

Meer:
Spermidine houdt het hart jong | Dierstudie (14-6-2022)
Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie (9-9-2020)
Voorkomen supplementen met spermidine dementie? (7-9-2020)


Eet gevarieerd, leef langer Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt Hoe champignons misschien de angel halen uit diabetes en veroudering vertragen

Eet gevarieerd, leef langer
Een dieet met veel groenten is gezond, en helpt je een beetje om oud te worden en toch gezond te blijven. Dat voedingspatroon wordt nog gezonder door variatie.

Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt
Een gezonde leefstijl is een combinatie van meerdere factoren, aldus een Koreaanse studie die verscheen in de Journal of Preventive Medicine and Public Health.

Hoe champignons misschien de angel halen uit diabetes en veroudering vertragen
We hoeven de lezers van deze webstek niet te vertellen dat advanced glycation end products [AGEs] heel, heel erg slecht zijn.