Opgeladen: 23-11-2023
Opgeborgen in: Wortels, Carotenoïden, Afslanken
Translation: 50 milliliters of carrot juice goes in, one kilo of body fat goes out (24-11-2023)

50 milliliter wortelsap erin, een kilo lichaamsvet eraf

Als je 6 weken elke dag 50 milliliter vers wortelsap drinkt, verlies je misschien een kilo lichaamsvet. Dat gebeurde tenminste bij de proefpersonen in een kleine humane studie, die in 2021 verscheen in Nutrition and Metabolic Insights.


Elke dag 50 milliliter wortelsap erin, een kilo lichaamsvet eraf


Studie
Mahesh Malleswarapu, een onderzoeker die is verbonden aan het ICMR-National Institute of Nutrition in India, liet 14 type-2-diabeten - 7 mannen en 7 vrouwen - gedurende 6 weken elke dag vlak na het middageten een flesje met 50 milliliter vers wortelsap drinken. De proefpersonen veranderden hun leefstijl gedurende de 6 weken niet.

Er was geen controlegroep.

De onderzoekers maakten hun wortelsap zelf. Ze kochten wortes op de markt en stopten die in een sapcentrifuge.

Resultaten
Het inpassen van wortelsap in het voedingspatroon resulteerde in een statistisch significante afname van het lichaamsgewicht met een krappe kilo. Dat is niet veel, maar tegelijkertijd verminderde het vetpercentage van de proefpersonen met een eveneens statistisch significante 1.5 percent. Het komt er dus op neer dat de proefpersonen een kilo van hun vetmassa verloren.

In wortels zitten stoffen die de opname van glucose fors verhogen. [Wortelsap werkt zelfs zo goed, dat we ons soms afvragen waarom de sportvoeding niks met wortels doet, maar dat is weer een ander verhaal.] Bij de proefpersonen namen de glucose- en insulinespiegel dan ook toe. Merkers voor insulineresistentie en hart- en vaatziekten verslechterden echter niet.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Elke dag 50 milliliter wortelsap erin, een kilo lichaamsvet eraf


Mechanisme
"Carotenoids, including beta-carotene, have been reported to decrease adiposity and improve adipose tissue functions", schrijven de onderzoekers. [Arch Biochem Biophys. 2015 Apr 15:572:112-25.]

"In addition, the role of carotenoids and their cleavage products on adipose tissue biology and functions have been extensively reviewed recently." [Biochim Biophys Acta Mol Cell Biol Lipids. 2020 Nov;1865(11):158676.]

Actieve stoffen
In het dagelijkse flesje wortelsap zat ongeveer 2400 microgram bèta-caroteen. De concentratie bèta-caroteen in het bloed van de proefpersonen nam, niet verwonderlijk, toe met een ruime factor twee. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat bèta-caroteen de enige afslankfactor in wortelsap is.

"In the present study, we attribute the beneficial effects of carrot juice to the vitamin A and/or beta-carotene", schrijven de onderzoekers.

"However, the role of other bioactive components of carrots, including phenolics (coumaric acid, caffeic acid, ferulic acid, chlorogenic acid, cinnamic acid, vanillic acid, pyrogallol, etc.), flavonoids (cirsimartin,didymin, kaempferol, quercetin etc.), and lignans (matairesinol, sesaminol, etc.) cannot be ruled out."

Bron:
Nutr Metab Insights. 2021 Jul 15:14:11786388211014917.

Meer:
Wortelsap legt vrije radicalen aan de leiband (23-10-2023)
Carotenoïden in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie (26-7-2020)
Wortels zijn gezonder als je ze niet schilt (27-6-2020)
Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (12-4-2020)


Moeiteloos (een paar) kilo's afslanken door koolhydraatarm brood Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen

Moeiteloos kilo's afslanken door koolhydraatarm brood
Als zwaarlijvige mensen, die gewend zijn om brood te eten, overstappen op koolhydraatarm brood, dan verliezen ze in drie maanden bijna 2 kilo.

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
Een super food dat de verbranding van vet opstookt, vetreserves verkleint en de gevoeligheid voor insuline vergroot.

Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen
Als je probeert af te slanken, dan kan de vervanging van ongezonde snacks door gedroogde pruimen er misschien voor zorgen dat je betere resultaten boekt.