Opgeladen: 25-12-2023
Opgeborgen in: Afslanken, Hart & bloedvaten, Probiotica
Translation: Yogurt may lower your body weight and blood pressure (26-12-2023)

Yoghurteters zijn slanker en hebben een lagere bloeddruk

Als je geregeld yoghurt eet, bescherm je jezelf tegen ernstig overgewicht en een hoge bloeddruk. Dat vermoeden Portugese wetenschappers die gegevens analyseerden die in 1999-2014 waren verzameld in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey.


Yoghurteters zijn slanker en hebben een lagere bloeddruk


Studie
De Portugezen, verbonden aan de universiteit van Porto, waren eigenlijk benieuwd naar de effecten van probiotica. Dus achterhaalden ze van 38802 volwassen studiedeelnemers of ze voedingsmiddelen of supplementen met probiotica gebruikten - en hoe gezond ze waren.

Van alle studiedeelnemers viel 13.1 procent in de categorie probioticagebruikers. Het percentage gebruikers van supplementen in die groep was iets meer dan 5 procent, maar liefst 96 procent van de probioticagebruikers consumeerden yoghurt. In yoghurt zit meestal de probiotische bacterie Lactobacillus themophilus. Dit onderzoek zegt dus meer over traditionele yoghurt dan over supplementen.

Dit is een cross-sectional cohort study. Alle vervelende maar correcte bezwaren die je tegen epidemiologische studies kunt aanvoeren, gelden in versterkte mate voor dit type onderzoek. We zeggen het er maar eerlijk bij.

Resultaten
Yoghurteters waren een beetje minder vaak obees. Ze hadden ook minder vaak diabetes en minder vaak een verhoogde bloeddruk.

De beschermende werking tegen diabetes verdween toen de onderzoekers de invloed van andere leefstijlfactoren wegpoetsten. Dat zie je in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Yoghurteters zijn slanker en hebben een lagere bloeddruk


Yoghurteters zijn slanker en hebben een lagere bloeddruk


Yoghurteters zijn slanker en hebben een lagere bloeddruk


De Portugezen konden van supplementen met probiotica alleen een beschermende werking aantonen tegen obesitas. Yoghurt beschermde niet alleen tegen obesitas maar ook tegen hoge bloeddruk.

Conclusie
"Our study supports the possibility of gut microbiota modulation by the use of probiotics as an attractive therapeutic target to prevent and treat obesity and related cardiometabolic disorders", schrijven de onderzoekers.

"Future research should focus on understanding the gut microbiota ecosystem and on identifying individuals who benefit the most from selective modulation of microbiota."

Bron:
Nutrients. 2019 Jun 28;11(7):1482.

Meer:
Zo goed werkt yoghurt na de krachttraining (25-6-2021)
Zelfgemaakte yoghurt is de allerbeste bron van probiotica (29-8-2018)
Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker (1-10-2014)


Yoghurt beschermt tegen hartaanval, melk niet Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen Probiotica wapenen immuunsysteem tegen kankercellen en ziektekiemen

Yoghurt beschermt tegen hartaanval, melk niet
Hoe meer magere yoghurt, magere kwark en karnemelk je consumeert, hoe kleiner je kans op een hartkwaal - en hoe kleiner de kans dat je als gevolg van een hartaanval zult overlijden.

Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen
Gefermenteerde zuivel vermindert de activiteit van CRP en verhoogt die van interferon-gamma.

Probiotica wapenen immuunsysteem tegen kankercellen en ziektekiemen
De probiotica die je kunt kopen in de supermarkt maken dat je immuuncellen agressiever reageren op kankercellen en ziektekiemen.